To web εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη HTML σελίδα στους servers του CERN και την απλοϊκότητα του text interface σε σχέση με το παρόν — GEOlocation services, ασύρματα δίκτυα, social networks είναι λίγες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε πλέον και αλλάζουν την ζωή μας μέρα με τη μέρα. Το μέλλον όμως — και ειδικότερα με αρχή το iPad — έρχεται και αναμένεται να αλλάξει για τα καλά την online — και όχι μόνο — ζωή μας. 4 +1 είναι τα βασικά στοιχεία του Web 3.0 τα οποία θα το διαμορφώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πρόσβαση από παντού & Mobile devices
Από τα modem lines στο Ethernet, από το Ethernet στο Wifi και σειρά έχουν τα 3G, 4G και WiMax (ή LTE) δίκτυα. Πλέον το interwebs θα είναι προσβάσιμο από παντού. Έτσι απλά, όπως απαντάς σε μια κλήση στο κινητό. Ακόμη υπάρχουν σχέδια για metropolitan WiMax δίκτυα (το WiMax καλύπτει μέχρι και 35 χιλιόμετρα σε σχέση με το Wifi που εκπέμπει μέχρι και τα 100). Point is that, όλο και περισσότερες συσκευές θα συνδεθούν τελικά με όλα τα οφέλη που έχει αυτή η κίνηση.
Location, Location, Location
Ως αποτέλεσμα του προηγούμενου, περισσότερες mobile συσκευές σημαίνει περισσότερες GPS-awared συσκευές. Και δεν μιλάω μόνο για τύπου Foursquare και Gowalla εφαρμογές αλλά στο big picture — αλλάζουν το πως αντιλαμβανόμαστε τον χώρο γύρο μας και που βρισκόμαστε. Ήδη το Augmented Reality είναι ένα βήμα προς το μπροστά — και το localized search. Υπάρχει φυσικά το αναδυόμενο vast ad world που θα δημιουργηθεί ως εκ τούτου — και φυσικά οι διαφημιστές δεν θέλουν να χάσουν μια τόσο μεγάλη νέα αγορά. Ήδη το Twitter σκέφτεται για location-based ads. Να μην ξεχνάμε και την Google που μπήκε πρόσφατα στον παιχνίδι με το Buzz.
Social-media centrism
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Facebook, Twitter, Flickr, blogs και άλλα είναι πλέον τα βασικά μέρη της online ζωής μας. Όλα αυτά ήδη μας έχουν βοηθήσει κατά πολύ στον ριζική αλλαγή της επικοινωνίας μεταξύ μας. Στην εποχή του “What happens in Vegas, stays on Facebook”, των status updates, των σχολίων στα άρθρα και των check-ins όλα μοιράζονται. Βέβαια είναι στο χέρι μας τι, πως και σε ποιούς μοιράζουμε. Στα επόμενα χρόνια την περισσότερη ώρα στο internet θα την περνάμε μαζί με φίλους και θα είναι ο #1 λόγος που θα ανοίγουμε το iPhone/Android/laptop/tablet μας.
Emerging technologies
Στην ανάπτυξη του Web 3.0 / Web whatever θα βοηθήσουν υπερβολικά πολύ οι νέες τεχνολογίες όπως HTML5, AJAX, διάφορα APIs και άλλες. Η HTML5 δεν σκοτώνει μόνο το Flash αλλά και το Silverlight. Με το <video src="/video/redcarpet.ogg" width="400" height="300" controls>
η HTML ξαναγεννιέται και δεν χρειάζεται να βασίζεται σε plugins τρίτων. Θα είναι ένα γερό αντίο σε Adobe (Flash) και Microsoft (Silverlight). Με features όπως programmatic interfaces (APIs) for to create arbitrary graphics in the new canvas, find your position on the globe, cache code and data, and offload compute-intensive tasks to keep the interactive portion of the browser responsive όχι μόνο ξεχνάει το παρελθόν για τα καλά αλλά οριοθετεί τα δικά της standard για τα μελλοντικά web apps και όχι μόνο.
[Bonus] The cloud
Οnline storage, online backups, accessible from everywhere και άλλα πολλά είναι τα πλεονεκτήματα του cloud. Aπό το πολύ απλό ανέβασμα φωτογραφιών στο Flickr και λειτουργώντας το σαν photo gallery-archive έως και το πιο σύνθετο personal data server στο Amazon AWS. Αν και controversial ακόμη το θέμα σχετικά με το ποιός διαχειρίζεται τα δεδομένα, εγώ πιστεύω πολύ στο cloud. Αν τα προηγούμενα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο (αλλά όχι μόνο) στα mobile devices, το cloud είναι αυτό που έχει αντίκτυπο παντού. Και μπορεί να παίξει μεγάλο & σημαντικό ρόλο μαζί τους.
[Update] The Semantic Web
Όπως το λέει και η λέξη. Semantic, σημαντικό. Είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την ένωση ανθρώπου μηχανής στο internet. Ένα παραδείγμα. Η Evri, μια semantic search engine η οποία αναζητεί για ανθρώπους, πράγματα, τοποθεσίες, ιστορία μαζεύοντας τις κατάλληλες πληροφορίες από το web. Και όλα αυτά χάρη στο Semantic markup <item rdf:about="http://dbpedia.org/resource/Cat">Cat</item>
που πάει την HTML πολλά βήματα παραπέρα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι σαν ένα network ανάμεσα στα web items/links/etc — it builds relationships atop the links and more. Είναι σίγουρα το μέλλον μαζί με Cloud, GEOlocation και τα υπόλοιπα.
Το πως τελικά θα έχει διαμορφωθεί το internet στα επόμενα χρόνια μένει παρά μόνο να το ζήσουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που θα το διαμορφώσουμε. To web προχωράει μπροστά. Εσείς πως πιστεύετε θα κινηθεί το internet στα επόμενα χρόνια; Ποιές θα είναι οι κύριες πτυχές ανάπτυξής του και γιατί;
by far one of your best essays. Very to the point. Bravo
@Dimitris, thanks mate.