Πολλά είναι τα Twitter clients εκεί έξω, είτε είναι για το desktop σαν standalone apps ή addons του Firefox ή apps για το iPhone. Δυστυχώς όμως για όσους χρησιμοποιούμε το web interface περισσότερο από τα υπάρχοντα Firefox addons ή των desktop apps αρκούμαστε στο υπάρχον Twitter layout, χωρίς κάποια keyfeatures που θα το έκαναν κατά κάποιο τρόπο πιο οργανωμένο και ακόμη πιο εύχρηστο.
Αναμφίβολα όμως, το πιο καλό Firefox Twitter addon είναι το Twitterfox. Απλό, εύχρηστο, χωρίς να καταναλώνει πολλά system resources και χωρίς να αποσπάει την προσοχή, παραμόνον όταν έρχονται καινούργια tweets και ανάλογα πως είναι ρυθμισμένο, άλλωστε είχα γράψει γι’ αυτό τον Αύγουστο.
To θέμα μας είναι όμως το web interface και όχι τα addons. Γι’ αυτόν τον λόγο θα χρειαστούμε το Greasemonkey. Το Greasemonkey, είναι ένα addon που μέσα από JavaScript scripts που φτιάχνουν χρήστες ανά τον κόσμο μπορεί να αλλάζει το layout και λειτουργίες μια σελίδας. Αφού κατέβει και εγκατασταθεί, τότε πηγαίντε στο Userscripts, είναι το site όπου είναι μαζεμένα όλα τα scripts.
Μετά το re-design του Twitter, έχει αλλάξει ριζικά το layout αλλά και η πρόσβαση σε διάφορες key functions όπως Replies και Direct Messages. Γενικά, για το προσωπικό αυτό redesign χρειάζονται δύο Greasemonkey scripts και ένα addon. Η πρώτη αλλαγή θα είναι στην παρουσίαση των replies. Αντί να χρειάζεται να μεταβούμε σε καινούργια σελίδα, τα replies θα παρουσιάζονται στην sidebar. Αυτό μπορεί να γίνει κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας το Twitter Sidebar Replies script.Πρωτοποριακό ε; Η δεύτερη αλλάγη είναι πιο ριζική. Μετά από αυτή θα μπορείτε να αφήνετε μονίμως ένα tab στο Twitter ανοιχτό. Νομίζω πως καταλάβατε, είναι το περιβόητο auto refresh που τόσο πολύ/πολλοί θέλουμε. Εγκαθιστώντας το twitter_auto_refresh script καταφέρνουμε να φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά το Twitter σε εμάς.
Όπως είπα όμως, χρειαζόμαστε και ένα ακόμη addon πέραν του Twitterfox, το οποίο θα μας βοηθάει στο autocomplete των @replies αλλά και direct messages που στέλνουμε. Το addon λέγεται Tw-autocomplete.
Νομίζω, ότι με αυτά τα τέσσερα tweaks για το Twitter, το web interface του έχει καταλήξει να λειτουργεί σαν ένα standalone client. Προσωπικά, σταμάτησα πλέον τη χρήση του Twitterfox, εκτός αν και δε θέλω να φύγω για διάφορους λόγους από το tab που βρίσκομαι. Γενικότερα όμως, προτιμώ περισσότεροτο web interface.