Χθες, στο Twitter ο Nikan σκέφτηκε για ένα πιθανό app/addon με το οποίο ότι feed θα κάναμε share στον Google Reader να γινόταν αυτόματα digg στο Digg, το οποίο βέβαια προϋποθέτει ύπαρξη digg account.
Σήμερα σκέφτηκα ότι αν κάποιος θα μπορούσε ή θα είχε όρεξη να το φτιάξει θα μπορούσε να προσθέσει και το Delicious. Δηλαδή ότι κάναμε share να γινόταν dugg και bookmarked και ότι θα κάναμε digg να γινόταν κατευθείαν share και bookmarked και ότι κάναμε bookmark να γινόταν shared και dugg. Εκτός από την πρώτη επιλογή τα υπόλοιπα δύο προϋποθέτουν με τη σειρά τους το link που θα κάνουμε digg/bookmark να υπάρχει σαν post μέσα σε ένα feed του Google Reader, πράγμα σπάνιο, άρα υπάρχουν δύο επιλογές. Ή ο developer να φτιάξει checkboxes με τα οποία να διαλέγουμε τι θέλουμε από τις 3 επιλογές ή απλά το share στο Google Reader δεν θα υφίσταται καν αν κάνουμε bookmark ή digg.
Bέβαια αφού έγραψα την παραπάνω ιδέα πολύ περιληπτικά σε δύο tweets (πρώτο, δεύτερο), o Νikan είπε ότι τα ελληνικά posts δεν πρόκειτε να “περπατήσουν” και να ανταγωνιστούν τα ξενόγλωσσα / δηλαδή τα αγγλικά, αλλά όταν γράφουν κάποιοι κάτι στα αγγλικά θα μπορούσε να γίνει μια συντωνισμένη προσπάθεια. Mε βάση την συντονισμένη προσπθάθεια, πρόσθεσα ότι υπάρχει πιθανότητα, αλλά φυσικά μόνο στα γραμμένα στα αγγλικά posts από Έλληνες. Δηλαδή ότι όταν κάποιος blogger γράψει ένα αξιόλογο και αξιοπρόσεχτο post να λέει στο Twitter ή στο Facebook και γενικά σε socializing υπηρεσίες, “ξέρετε έγραψα αυτό νομίζω ότι αξίζει για να το digg-άρετε plz” έτσι ώστε να φτάσει στα 100 diggs (στην καλύτερη) αλλά στο μεταξύ θα το έχουν δει και ξένοι και υπάρχει πιθανότητα να φύγει από τα Upcoming και να πάει στο main category του. 100 diggs? Δεν είναι πολλά? Ναι, όντως είναι αλλά θυμηθείτε τι έγινε με τo Firefox 3 Download Day. 50-60 ήμασταν στην αρχή και μετά φτάσαμε τα χιλιάρικα στα pledges.
Βέβαια, αν αυτό καταντήσει σε information-overflow (στην καλύτερη) και όχι στο να ζητάει ο κάθε blogger τα digg του, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν καταλήξουμε στη δεύτερη περίπτωση (κακό του κεφαλιού μας που λένε δηλαδή) τότε θα υπάρξη πρόβλημα. Αλλά ακόμη δεν σκέφτηκα μια πιθανή λύση για την δεύτερη κατάληξη. :-)
Το βασικό πρόβλημα είναι το οτι επειδή δεν έχεις εμπειρία με προγραμματισμό δημιουργείς ένα περίεργο case study.
Ας αναλύσουμε το θέμα λίγο λοιπόν
Καταρχάς δεν μπορεί να γίνει και με τους 3 διαφορετικούς τρόπους το πρόβλημα το αναφέρεις είδη. Η δυνατότητα του checkbox πάλι θα ήτανε μία λύση αλλά όχι εύκολη.
Και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το υλοποιήσεις γιατί πολύ απλά αυτό που θα κάνεις bookmark ΔΕΝ μπορεί να γίνεται και share.
Ας μελετήσουμε όμως την περίπτωση να γίνετε αυτόματα Bookmarked κάτι που διαβάζεις από τον Google reader. Πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό;
Πολύ εύκολα με κάποιο module για τον FF όπως είπες.
Τι γίνεται όμως για τους χρήστες του IE? Για ακόμη μία φορά τους αφήνουμε απ’έξω; Προγραμματιστικά αυτό θα ήτανε πολύ άσχημο.
Υπάρχει όμως και άλλη λύση
Δες για παράδειγμα εδώ:
http://myfeed.gr/lilina/ είναι ένας απλός RSS reader και αυτό που κάνει είναι όταν κάνεις click πάνω στα titles να δίνει την δυνατότητα να κάνεις save το θέμα σε delicious και τι άλλο έχει.
Μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο στο google reader? Όσο το google δεν μας αφήνει να γράψουμε Plugins όχι…
Παρόλα αυτά θα σας προτείνω μία άλλη λύση
http://gregarius.net/
Το gregarious είναι μία πλατφόρμα ακριβώς όπως το google reader, self hosted και καλύτερα, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να την προγραμματίσουμε όπως θέλουμε.
Η λύση σας λοιπόν είναι εκεί.
Να κάνω μια διευκρίνηση σ΄αυτό που είπα στο twitter: δεν λέω ότι πρέπει να ψηφίζουμε συνομωτικά και σώνει και καλά αλλά να αρχίσουμε να το κάνουμε ως πρακτική. Επειδή έτσι κι αλλιώς διαβάζουμε Ελληνικά αγγλόφωνα μπλογκ, αν τα diggάρουμε έχουν πιθανότητα να πάνε ψηλά. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα δεν ασχολούμαστε καθόλου. Από τους 60+ friends που έκανα στο digg, ελάχιστοι έχουν κάποια δραστηριότητα να επιδείξουν. Κι εγώ ομοίως.
Aυτό ακριβώς. (σχετικά με τα Ελληνικά αγγλόφωνα). Σχετικά με το Digg: το ίδιο γίνετε και με το Friendfeed απ’ ότι κατάλαβα. Κάνουν ένα account για όλα τα profiles τους αλλά μετά το “ξεχνάν” και δεν ασχολούνται.
@Basilakis
μα δεν μιλάω για το πρόγραμμα επειδή ακριβώς δεν ξέρω από προγραμματισμό. Απλά το έγραψα σαν πιθανή λύση μη ξέρωντας αν υλοποιείτε. Θεωριτικά και μόνο. :-)
Αυτό που ανάλυσα ήταν η συζήτηση στο Twitter.
Ωραία ιδέα !