Thoughts on TEDxAthens

December 5th, 2011

Σε δύο προτάσεις: το φετινό TEDx Athens δεν ήταν ένα συνηθισμένο TEDx event. Αντιθέτως, ήταν ένα TED event — ναι, σαν αυτό της California. Και το ισχυρίζομαι χωρίς να είμαι biased επειδή ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής του TEDx Challenge ή έχω κάποιο άλλο συμφέρον.

Που δεν έχω.

(Αυτό το post δεν είναι περί του τί έγινε το Σάββατο της 3η Δεκέμβρη, πώς μου φάνηκαν οι ομιλίες, and the usual yada yada.)

TEDx Athens curator, Dimitris Kalavros-Gousiou

TED σημαίνει “ideas worth spreading” και αυτο ακριβώς έγινε στις 3 Δεκεμβρίου στον χώρο του Ελληνικού Κόσμου, στην Πειραιώς, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10+ το βράδι. Ideas, inspiration, disruption, diversity, κάτι το διαφορετικό, έξω από το comfort zone μας λοιπόν, και όχι projects, προϊόντα ή κάτι απτό. Το TED είναι για το μυαλό και τη σκέψη μας — ένα έναυσμα για τους εαυτούς μας. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω, it’s all about ideas worth spreading. Period. Το TED δεν θα εξηγήσει το πως, πχ θα βγει κανείς από την εκάστοτε κρίση. Το TED δεν καθοδηγεί, το TED δίνει vision.

***

Παρακολουθώ το TED από το 2008 και έχω παρεβρεθεί μέχρι τώρα σε τρία: TEDxThessaloniki, TEDxVienna & TEDxAthens. Θα τολμίσω μια σύγκριση μεταξύ του TEDxVienna, το οποίο έγινε τον Οκτώβριο και του TEDxAthens. Θα περίμενε κανείς λοιπόν με γνόμωνα όλες τις current δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία (more on that later) η οργάνωση του event να είναι μέτρια, ο κόσμος λίγος και οι ομιλητές “μικρομεσαίοι.” Έτσι ακριβώς όπως έγινε στην Βιέννη. Read that again. Το περσινό TEDxThessaloniki ήταν καλύτερο από αυτό που είδα φέτος στην Βιέννη, ενώ της Αθήνας ξεφεύγει και φτάνει, όπως είπα, σε επίπεδα TED.

Λείπω από την Ελλάδα από τις 15 Σεπτεμβρίου όπου και μετακόμισα στην Βιέννη ώστε να ξεκινήσω τις σπουδές μου. Συνεπώς έχω χάσει την επαφή με την ελληνική καθημερινότητα. Όταν έφτασα στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης εντυπωσιάστηκα. Αρνητικά. Όλα τα πρόσωπα που μπόρεσα και παρατήρησα ήταν σκυθρωπά, λυπημένα. Νικημένα από το zeitgeist και τις δυσκολίες. Φαινόταν στα μάτια όλων — απόγνωση. Με ένα βλέμμα να κοιτάει το μέλλλον (;), το χάος.

Αυτό κατάφερε και το άλλαξε το TEDx, έστω και για κάτι λίγοτερο από 24 ώρες. Το Σάββατο λοιπόν έβλεπα μόνο χαμόγελα, θετική διάθεση για το μέλλον, the life, universe and all. Δεν ξέρω αν είμαστε οι τρελοί αλλά επιτέλους είδα έναν θετικισμό ο οποίος λείπει από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας — κακώς.

Επιτέλους είδα ζωηράδα, αυθορμητισμό και ενέργεια, άκουσα νέες ιδέες, γνώρισα νέα άτομα, άλλα τα οποία τα ήξερα μόνο μέσα από το web και έκανα catchup με παλιούς φίλους και φίλες. Με μία λέξη, ήταν καταπληκτικά.

***

Σίγουρα, το TEDx και το κάθε παρόμοιο (στην πιο ευρεία έννοια του TED & του “παρόμοιου”) δεν θα μας βγάλει από την κρίση και το εκάστοτε πρόβλημα, it’s not the holy grail. Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως καταλύτης για έναν νέο τρόπο σκέψης, θετικό, ρεαλιστικό, visionary, έξω από αρνητισμό, μιζέρια και μη-προσπάθειας για κάτι καλύτερο. Έναν τρόπο σκέψης ο οποίος μπορεί να tackle humankind’s big problems. And can push the human race forward.

It’s all about ideas. Then comes execution.

Κλείνοντας και έχοντας ξεχάσει μια φράση την οποία ήθελα να γράψω στην προηγούμενη παράγραφο, θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά για την διοργάνωση του event και το ευχαριστώ μου στην οργανωτική ομάδα του TEDxAthens που μου προσέφερε την ευκαιρία να είμαι κριτής στο TEDx Challenge, στους ομιλητές, εθελοντές, τις 154 συμμετοχές στο TEDx Challenge, τους 3 finalists και τον έναν νικητή, το κοινό και όλους όσους βοήθησαν.

Έχω αφήσει τις τελευταίες ελπίδες μου για την ανθρωπότητα στην αγάπη, την δημιουργικότητα, το επιχειρείν και το Internet. Let’s get our hands dirty.

–fin

Comments

  1. Μου δημιούργησες τύψεις που το έχασα, το ξέρεις;

    Δεν θέλω ούτε να φαντάζομαι τι θα έγραφες αν πήγαινες σε ένα TED της California. :)

    Τέλος πάντων, well said όπως πάντα άλλωστε.

  2. Μπράβο, ρε αγόρι. Να μπλέκεσαι και να μας δείχνεις τις διεξόδους, να τις κάνουμε λεωφόρους.

  3. @hkalant τύψεις επειδή έχασες ένα event στο οποιο οι συμμετέχοντες βαυκαλίζονται για το πόσο προοδευτικοί και καινοτόμοι είναι; Να έχεις τύψεις που περνάει η μέρα σου χωρίς να έχεις κάνει κάτι!

  4. @ PanosJee Όντως ποιος βαυκαλίστηκε; Ο Τσέβης, επειδή ότι σε μερικές μόνο ώρες τα visual portraits του Jobs έκαναν το γύρω του κόσμου, απέσπασαν θετικά σχόλια και δημοσιεύτηκαν και σε μεγάλα περιοδικά; Αυτό δεν είναι βαυκάλισμα. Είναι μια πραγματικότητα.

    Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ανέβηκαν εκεί για να δείξουν για τα επιτεύγματά τους. Το θέμα είναι ότι ανέβηκαν για να σε εμπνεύσουν. Και στην περίπτωσή σου απέτυχαν. Γιατί για να θεωρείς ότι βαυκαλίζονται σίγουρα δεν σε ενέπνευσαν.

    Μόλις ανέβουν τα βιντεάκια γράψε μας σε ποια λεπτά πιστεύεις ότι ο ομιλητής βαυκαλίζεται. Θα είναι ενδιαφέρον.

  5. Εγώ πάντως εμπνεύστηκα πάρα πολύ. Και δεν μπορώ να το εντοπίσω συγκεκριμένα στους ομιλητές ή τις ομιλίες αλλά στο γενικότερο κλίμα που επικρατούσε. Μακάρι να είναι πάντα έτσι και καλύτερα.

  6. Ωραίες απόψεις και συμφωνώ γενικώς με τις περισσότερες. Μια φιλική συμβουλή: μην αρχίζεις μια πρόταση στα Ελληνικά και την τελιώνεις στα Αγγλικά. ‘Η γραψ’ το όλο στα Ελληνικά ή όλο στα Αγγλικά.

  7. Φταίει πως φράσεις και λέξεις μου έρχονται πολύ πιο εύκολα στα αγγλικά, σε σημείο που τις ξεχνάω στα ελληνικά.

  8. Αποστολε χαιρομαι που παροτι εισαι μολις 18 ετων εχεις παει ηδη σε 3 ΤedX, αυτο δειχνει μεγαλη πιστη στο θεσμο και στο οραμα που παρουσιαζουν. Εγω στα 33 μου δεν εχω δει κανενα, αλλα οσο εχω δει στο net ειναι αυτο που ειπες, δινουν οραμα, δεν προτεινουν λυσεις. Σε καθε περιπτωση ειναι θετικο να υπαρχει το ΤedX. Συνεχισε ετσι δυναμικα… μακαρι ολοι οι 18χρονοι να ηταν ετσι…

Comments are closed.