WordCamp Greece Θεσσαλονίκη #2, the Aftermath

June 12th, 2011

Μια εβδομάδα καθυστερημένος, αποφάσισα — ή μάλλον καλύτερα, βρήκα το κουράγιο — να γράψω το aftermath του φετινού WordCamp που έγινε στις 4 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη. Έχουν γράψει άλλοι ήδη πριν από εμένα. Η Ζαχαρένια, ο Δημήτρης, ο Γιάννης, ο Γεράσιμος, ο Θάνος — και μάλλον καλύτερα.

Anyway, here are my two cents.

Πριν το event

Έφτασα στο Royal Hotel με τον Νίκο και τον Ανέστη μετά από ένα συναρπαστικό “Rally Βροχόπολις” (credit goes to Nick) λόγω της ξαφνικής τροπικής βροχής στην Θεσσαλονίκη. Με το που φτάσαμε, άρχισε το socializing με τα υπόλοιπα παιδιά. Γνώρισα επιτέλους από κοντά τον Βασίλη (και τον Ανέστη, ήδη από το αμάξι), την Ζαχαρένια, την Κωνσταντίνα. Με τον Δημήτρη είχαμε γνωριστεί από το προηγούμενο βράδι της Παρασκευής πίνοντας συζητώντας. Λυπηρή ήταν η διαπίστωση πως ενώ υπήρχε, το WiFi δεν δούλευε και πολύ καλά με αρκετές απώλειες στο σήμα.

Οι Παρουσίασεις

Ύστερα από μια μικρή καθυστέρηση λόγω βροχής, το event ξεκίνησε δυναμικά με τον Δημήτρη ο οποίος μίλησε για το blogging, πως να γράφει κανείς καλύτερα, do’s & don’ts, blogging & review ethics και κάποια άλλα tips. Σειρά είχε η Ζαχαρένια, η οποία ίσως είχε την πιο communicative παρουσίαση που έχω δει (kudos, Sug). Μίλησε για το πως να επιτύχουμε ένα not another WordPress blog. Μετά μίλησα εγώ (imo, μέτρια παρουσίαση, τα είπα λίγο γρήγορα και πρόχειρα. Έχασα την ευκαιρία για την οποία μιλάει ο Γιάννης, αλλά we learn from failing, so it’s ok). Ήρθε η ώρα του Θάνου μετά από εμένα, με μια ωραία παρουσίαση σχετικά με τυπογραφία και font picking problems & solutions στο WordPress—και γενικότερα στο web. Ο Βασίλης έκανε ίσως την πιο αναλυτική παρουσίαση που είδαμε και κάλυψε εκτενέστερα το θέμα WordPress as CMS με ένα δυνατό how-to. Ο Γεράσιμος μας είπε την γνώμη του — και έκανε τον συνήγορο του διαβόλου — για τα Frameworks και τη σχέση τους με το WordPress. Ο ίδιος δεν τα χρησιμοποιεί και έχει αναπτύξει ένα προσωπικό toolset. Για αυτό τον λόγο τον χαρακτηρίζω ως Lucky Luke των developers. Σειρά του Γιώργου, evangelist της Microsoft Ελλάς ο οποίος έκανε δύο παρουσίασεις. Η πρώτη σχετικά με το web platform που προσφέρει πλέον η Microsoft και η δεύτερη για την επόμενη μέρα του web: HTML 5. Μετά από την Γιώργο, παρουσίασε ο Βασίλης (host του event) το BuddyPress — πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα social network βασισμένοι στο WordPress και τέλος, μίλησε ο Φώτης για την ένωση του CodeIgniter με το WordPress και τις δυνατότητες που προσφέρει.

My take on all presentations: δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Όλες μου άρεσαν για διαφορετικούς λόγους, όλες κάλυψαν εξαιρετικά τα topics τους. Οι υπόλοιποι ομιλητές ήξεραν ακριβώς τι έκαναν και όλοι ήταν fluent στον λόγο τους and to the topic. Από εμένα, πολλά μπράβο και ευχαριστώ για αυτά που είδα και άκουσα.

Μπορείτε να δείτε όλες τις παρουσίασεις στο GreekTuts.net (το οποίο το είχα κάνει cover από την αρχή του με συνέντευξη) μιας και τις ανέβασε όλες στο SlideShare και τις μάζεψε σε ένα blog post. Για την δικιά σας ευκολία, μπορείτε επίσης να τις κατεβάσετε από το επίσημο site του WordCamp.

Η (αναμενόμενη;) γκρίνια

Event χωρίς γκρίνια, δεν είναι καλό event. Έτσι λένε στο χωριό μου (insert #lol here). Well, για δύο πράγματα θα “γκρινιάξω”. Το πρώτο είναι σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σχετικά με το WiFi στον χώρο του Royal Hotel. Ευτυχώς που είχα 3G στο κινητό. Το δεύτερο είναι σχετικό με την ημερομινία του event, το οποίο συνέπεσε με το event του Parallaxi mag, Θεσσαλονίκη Αλλιώς.

Το bonus

Ναι, υπάρχει και bonus. Spoiler alert: Ένα video που ετοιμάζει ο Ανέστης για το Away.gr. Πολύ γέλιο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι: συνεντεύξεις. Αναμένουμε λοιπόν να τελιώσει με το μοντάζ ο Ανέστης και να το δούμε uploaded.

Bonus #2: notes

Σε μερικές παρουσιάσεις κράτησα κάποιες σημειώσεις στο notebook μου. Here you go λοιπόν. Sorry για τα περίεργα γράμματα, έγραφα πολύ γρήγορα. Οι φωτογραφήσεις (insert 2nd #lol here) έγιναν στις καρέκλες του Καφεναί (όπου γράφτηκε και το post), εξού και τα πλακάκια στο background, τα οποία δεν θα τα είχατε παρατηρήσει έαν δεν το έγραφα.

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του Βασίλη και τον ίδιο, για το τρέξιμο τους ώστε να πραγματοποιηθεί ένα τόσο καλό event. Kudos, team.

Comments

Comments are closed.