Μια νύχτα στο μέλλον, Open Coffee Θεσσαλονίκη

February 21st, 2011

Η Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου του 2011 ήταν μια πραγματικά ωραία μέρα. Όχι, δεν φταίει που δεν πήγα φροντιστήριο εκείνη την ημέρα. “Φταίει” ο λόγος που δεν πήγα (η καλοπέραση έχει πάντα σχέση με school skipping, bear in mind with that). Ο λόγος λοιπόν, ήταν το Open Coffee της Θεσσαλονίκης το οποίο έγινε στο ΝΟΗΣΙΣ παράλληλα με το Μια Νύχτα στο Μέλλον, ένα event του Parallaxi mag στα πλαίσια του project τους, Η Θεσσαλονίκη αλλιώς.

To concept του Open Coffee ήταν η παρουσίαση 10 νέων που μέσα από τις ιδέες τους, την εφαρμογή καλών πρακτικών και τη χρήση νέων τεχνολογιών επιδιώκουν να αλλάξουν το μέλλον όλων μας. Όπως είπα, ήταν μια πολύ ωραία μέρα γιατί παρουσίαζα και εγώ—ήμουν δηλαδή ένας από τους 10 νέους blah blah blah. Όλα ξεκίνησαν από μία πρόσκληση του Γιώργου Γάτου και τον ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ευκαιρία.

Ο τίτλος της παρουσίασης μου ήταν (και είναι ακόμη και σήμερα) “Keep calm, hack the world and do epic stuff”. Το θέμα της είναι το πως μέσω του internet μπορούμε πλέον να κάνουμε κυριολεκτικά άπειρα πράγματα, αρκεί να το θελήσουμε. Δεν μετράει πλέον το μέγεθος της ιδέας ή το πόσο crazy-ass είναι, αλλά το πόσο πάθος έχει κανείς και πόσο σκληρά μπορεί να δουλέψει. Η θέληση βέβαια, προϋποθέτει και δημιουργικότητα, ιδέες και τελικώς, την υλοποίηση αυτών—μερικά στοιχεία που λείπουν σε γενικές γραμμές από την current πραγματικότητα και καθημερινότητα μας στην Ελλάδα (δυστυχώς). Συνδυάζοντας όλα αυτά και το πνεύμα του “keep calm, hack the world and do epic stuff” μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα.

Σε γενικές γραμμές  μου άρεσαν πάνω-κάτω όλες οι παρουσιάσεις. Ξεχώρισα όμως αυτές των Klou και του Γιώργου, στις οποίες εξηγούσαν πως δουλεύει πλέον ένας freelancer designer με πελάτες από όλο τον κόσμο και το πως μπορεί (ή όχι, διότι είναι στο χέρι μας) η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε μια “Sallonikon Valley” αντίστοιχα. Και οι δύο με κράτησαν από την αρχή ως το τέλος, με πολύ καλά visuals αλλά και όσα είπαν οι δυο τους.

Αυτό που όμως μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο εξαιρετικά πολύς κόσμος που είχε έρθει—όχι μόνο για το Open Coffee αλλά γενικότερα, για το όλο event του Parallaxi. Το αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ ήταν πραγματικά γεμάτο, κόσμος στεκόταν ακόμη και έξω από αυτό για να παρακολουθήσει τις ομιλίες (ναι, ακόμη και στην δική μου, lol). Ήταν πραγματικά τόσος πολύς ο κόσμος που η καλύτερη περιγραφή για αυτό είναι να αρκεστούμε στο “ήταν πραγματικά τόσος πολύς ο κόσμος” γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι ακριβέστερο.

Όπως είπα παραπάνω, μίλησα και παρουσίασα τις ιδέες μου και εγώ στο Open Coffe. Αν και μια εβδομάδα και κάτι ψιλά αργοπορημένος, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση μου ακριβώς κάτω από αυτές τις γραμμές που γράφω τώρα.
Do it, πιστεύω αξίζει.

Update: η παρουσίαση uploaded στο Youtube.


Comments

  1. Εντυπωσιασμένος! Πολυ καλη δουλειά Αποστολε! Συνέχισε έτσι (:

  2. Μπαρβο Απα!! Εις ανωτερα τωρα που εγεινε η αρχη ..:-) Ειδα και την παρουσιαση σου και ολα ηταν πολυ ωραια..! Μπραβο και παλι..!

  3. Μπράβο! Απόστολε είσαι το μέλλον της Ελλάδας και χαίρομαι πολύ για αυτό. Με εντυπωσιάζουν -εκτός από τις ιδέες σου- η άνεση και το πόσο επικοινωνιακός είσαι! Κάποια στιγμή θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί σου. :)

  4. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο, πραγματικά δεν ξέρω πως να απαντήσω. Ας μην λέμε μεγάλα λόγια όμως, το μέλλον θα δείξει (pun intended). Ό,τι θες πάντως, αν μπορώ, you know my email.

  5. Ολη η επικοινωνια η ελυθερια και το constant-hacking οπως ειναι defined απο το συνεχες tweaking και την δημιουργια ΔΙΚΩΝ σου λυσεων, ειναι ακρως αντιθετα με την φιλοσοφια των mac, go linux.

  6. mike kouris, βαριέμαι να βάζω τόνους και να διορθώνω type-OHs από το comment σου despite the fake emails, αλλά *yet again*: τι σχέση έχει το mac με το foursquare. α, τσέκαρε λίγο και με τι κάνει develop όλο το SF bay.
    oh, and I was linux long before you could even say “mama”.

  7. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι τα εργαλεία δεν κάνουν τις λύσεις, αλλά οι άνθρωποι. Το αν μια ιδέα που έχει αξία έχει υλοποιηθεί σε mac, linux ή windows περιβάλλον δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Ο καθένας εργάζεται στο περιβάλλον που νιώθει άνετα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ένα περιβάλλον είναι ανώτερο του άλλου.

    Αν υπήρχε μια πλατφόρμα to rule them all, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης διαφορετικών εφαρμογών με παρόμοια χρηστικότητα; Ποιος ο λόγος ανάπτυξης διαφορετικών γλωσσών προγραμματισμού; Θεωρώ πως έχει έρθει ο καιρός να κατανοήσουμε πως πρέπει να διαχωρήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση από το hardware και να απολαύσουμε την ελεύθερη δημιουργικότητα χωρίς να θέτουμε τους εαυτούς μας και τις πρακτικές μας σε κουτιά συμπεριφορών και φιλοσοφιών.

  8. Δεν βλέπω εγώ που είμαι Debian user να σκέφτομαι να κάνω κάτι αντίστοιχο και τόσο πρακτικά χρήσιμο όσο το 4sqwifi του Απόστολου (ούτε τον ξέρω ούτε με ξέρει)—αλλά όταν θα κάτσω στο cafe φυσικά μια χαρά θα με βολέψει να περάσω το password στο Android μου… χωρίς να περιμένω το γκαρσόνι και χωρίς να χρειάζεται να κάνω μαγικά με το aircrack-ng στο laptop.

    Θα μου πεις βασίζεται σε κλειστού κώδικα λογισμικό… σωστά αλλά η εναλλακτική είναι να φτιάξουμε κάτι opensource που θα ξεκλειδώνει αυτόματα το σύμπαν και μάλιστα θα τρέχει σε όσες πλατφόρμες (κλειστές, ανοιχτές, περίεργες—you name it). Ένα crowdsourced Free Libre Open Source Software αυτοματοποιημένο wifi cracker; Ενδιαφέρον σαν σκεπτικό δεν λέω αλλά ποίος θα το υλοποιήσει; Και άντε πες ότι βρέθηκαν οι developers. Πότε θα είναι έτοιμο;

    Μέχρι τότε I will stick with 4sqwifi.com και ποιος ξέρει, μπορεί ο Αποστόλης να μα κάνει καμιά έκπληξη στο μέλλον.

    Χαιρετώ.

Comments are closed.