Το πρώτο ελληνικό backlash meme είναι γεγονός. Το #logo31 (ελπίζω) να μείνει στην ιστορία του ελληνικού internets. Όμως, το #logo31 είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό logo, άλλο ένα net meme, άλλη μια net πλάκα. Είναι η απόδειξη πως οι ψηφιακές κοινωνίες πλέον μπορούν να επηρρεάζουν, να αλλάζουν και να μεταβάλλουν αναλογικές αποφάσεις. Και είμαι χαρούμενος για αυτό.
Αυτό που βλέπαμε τόσα χρόνια από το εξωτερικό —το PirateBay, το Kopimi, οι Anon και πολλές άλλες ομάδες, που αλλάζουν τον AFK (Away From Keyboard και όχι IRL) κόσμο— επιτέλους το είδαμε και στην Ελλάδα. Είδαμε ένα μικρό πρώτο βήμα, τυχαίο ή όχι δεν έχει σημασία.
Και όλα αυτά, για αυτό εδώ το logo:
Πέρα από τις όποιες αντιδράσεις που δημιούργησε πχ στους designers-γραφίστες ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ή στο Twitter ως προς τον “διασυρμό” της Μαρίας, της σημαντικής εμπνεύστριας του επικού λογότυπου, το #logo31 κατάφερε να είναι ο πυρήνας για την δημιουργία αρκετών creative sites (logo31 Tumblr, Twitter account), blog posts, του γνωστού Twitter hashtag καθώς και τη ψήφιση, αναζήτηση και upload παρόμοιων τέτοιων logos στο site της ΟΝΝΕΔ.
Για ένα Σαββατοκύριακο, όλη η ελληνική net κοινότητα ασχολήθηκε με αυτό το logo. Για ένα Σαββατοκύριακο αποδείξαμε πως για κάποιο λόγο όταν δεν χειρίζεται κάποιος σωστά το internet, αυτό θα βρει ένα μαγικό τρόπο να τον καταστρέψει. To Streisand effect του #logo31 ήταν αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Όπως είπε ο Κωνσταντίνος, “το #logo31 θα το έχουν case study οι διαφημιστικές σε λίγους μήνες”.
Ελπίζω να συνεχίσουμε σαν κοινότητα να δημιουργούμε τέτοια effects και ακόμη μεγαλύτερα. Remember, the internet is always right. Και κάπου εδώ κολλάει ξανά το Kopimi. Κατεβάστε το PDF και διαβάστε το (ελάχιστες σελίδες, μία λίστα 100 πραγμάτων και 2 κείμενα μισής σελίδας.)
we will take no prisoners #logo31
the logo31.com collective
I hope we do not stop here.