Thoughts on Apple Universal Dock and Remote

April 17th, 2010

Το έψηνα εδώ αρκετό καιρό να πάρω ένα docking base για το iPhone μου. Τελικά, το πήρα χθες από το Apple Demo Center, εδώ Θεσσαλονίκη, που δουλεύει ο Αντώνης, φίλος και expert Mac geek. (Σημ.: πήρε ήδη το iPad.) Φωτογραφίες στο τέλος του post.

Μπορώ να πω πως είμαι αρκετά εντυπωσιασμένος. Πρώτα απ’ όλα, η συσκευασία. Κλασσική Apple. Κυρίως όμως, είμαι εντυπωσιασμένος για τα features του dock.

Μαζί με την συσκευασία περιλαμβάνονται και 5 ανταπτοράκια, ένα για κάθε μια γενιά iPod, iPod nano, Touch, Classic και φυσικά για iPhone. Το dock είναι μικρό, ελαφρύ, κομψό αλλά και στιβαρό. Η ποιότητα κατασκευής του είναι άριστη. Στην κάτω επιφάνεια είναι επενδυμένο με rubber υλικό, ώστε να μην κουνιέται και γενικότερα να μην είναι ασταθές όπου και να το αφήσει κάποιος.

Εκτός από το USB-out για τον υπολογιστή ή τον αντάπτορα για την πρίζα έχει και Line-out για τον ήχο. Αυτό με βόλεψε πολύ, αφού δεν είναι ανάγκη το iPhone να είναι συνδεδεμένο μόνο με τον υπολογιστή για να παίζεις μουσική, μιας και πλέον το καλώδιο των 2+1 ηχείων μου μεταφέρεται από υπολογιστή στο dock και από το dock στον υπολογιστή.

Αυτό όμως που με βόλεψε περισσότερο απ’ όλα — και το θεωρώ key feature — είναι το Remote. Το gizmo απλά τα σπάει! Δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Μόνο για αυτό, αξίζει να αγοράσει κανείς το Apple Dock και όχι κάποιο άλλο άλλης εταιρείας. Επικοινωνεί μέσω IR (infrared – υπέρυθρες) με κάθε Apple συσκευή που έχει IR receiver. Πρακτικά σημαίνει με όλα τα Macbooks και iMacs και φυσικά και το dock.

Με το Remote μπορώ να ελέγχω το VLC όταν παίζει κάποια ταινία, το iTunes ή ακόμη να ανοίξω το Frontrow. Όπως στον υπολογιστή, έτσι και στο dock ελέγχω volume, next/previous, play/pause, fast forward/backward του iPhone. Χωρίς να είναι στο iPod.app, με το play, το ξεκινάει κατευθείαν και παίζει μουσική.

Το range του φτάνει τα — περίπου — 6 μέτρα.

Το μόνο πρόβλημα είναι όταν το dock είναι συνδεδεμένο με το Macbook Air. Εκεί το Remote μπερδεύεται και στέλνει σήμα και στα δύο. Έτσι όταν πατάω pause, γίνεται pause και στο Air αλλά και στο iPhone και μετά στο play αρχίζουν να παίζουν και τα δύο μαζί. Μικρό το πρόβλημα όμως.

Συμπέρασμα;

In the short shot, είναι best-buy. Ναι μεν, κοστίζει 49€ αλλά τα αξίζει μέχρι το τελευταίο cent, όχι μόνο για το design ή για το ότι είναι Apple αλλά κυρίως για το Remote. Όταν τα άλλα docks που είδα κόστιζαν 30+€ προτίμησα με 10€ περίπου παραπάνω να πάρω το Apple one — για πολλοστή φορά — λόγω το Remote. 2 στην τιμή του 1. Sounds like a fair deal.

Photos

(click για full resolution)

Και τέλος, το iPhone πάνω στο dock (not mine).


iPhone 3G Universal Dock by icatus, on Flickr under Creative Commons.