Foursquare, Yahoo!, Microsoft και το Facebook

April 25th, 2010

Ο Στέφανος έγραψε για τις φημολογίες οι οποίες ακούγονται περί εξαγοράς του Foursquare από την Yahoo!, με το ποσό να ανέρχεται στα $100,000,000. Microsoft και Facebook λέγεται πως έχουν καταθέσει και αυτοί προτάσεις, ενώ οι VCs θέλουν να συνεχίσουν να ρίχνουν λεφτά στο τραπέζι. Η κατάταση μοιάζει περίπλοκη, ενώ είναι και εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον.

Το μόνο ερώτημα που έχουν να απαντήσουν οι τύποι του Foursquare είναι «Πολλά λεφτά και μέρος μιας εταιρείας ή περισσότερα λεφτά και startup για πολλά περισσότερα λεφτά αργότερα;» όπως το έθεσε ο Στέφανος. Κανείς δεν ξέρει, ίσως μόνο αυτοί.

Το θέμα είναι εάν εξαγοραστούν, θα πρέπει (και θα θέλουμε) να συνεχίσουν το creative development και να μην γίνουν just-another-bought-startup. Να συνεχίσουν να πέφτουν new ideas. Δηλαδή, να αγοραστούν μόνο και μόνο για το background help μιας μεγάλης εταιρείας, να την έχουν σαν big advantage. Βέβαια, αυτό ίσως περιορίσει την «ελευθερία» τους ως προς το τι μπορούν να φτιάξουν και τι όχι. Αλλά αυτό φυσικά θα το δουν στο συμβόλαιο.

Από την άλλη, αν μείνουν on their own, θα τρέχουν πάλι από πίσω τα χρήματα μέσω VC funds που έτσι και αλλιώς οι investors είναι πολλοί, άρα θεωρητικά money flows and is no problem. Και φυσικά θα έχουν όλη την ελευθερία του κόσμου να προγραμματίσουν ό,τι θελήσουν και όπως το θελήσουν.

Εν τω μεταξύ ο ανταγωνισμός αυξάνεται. Gowalla και Loopt έχουν μπει και αυτοί στο παιχνίδι. Την μάχη φαίνεται να την κερδίζει όμως το Foursquare και δεύτερο να φτάνει το Gowalla. Εάν το Foursquare γίνει κομμάτι μιας μεγάλης εταιρείας ίσως επικρατήσει ακόμη πιο εύκολα — βέβαια, ο ανταγωνισμός θα πέσει, εκτός αν εξαγοραστεί και το Gowalla. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για μονοπώλιο του Foursquare στα location services.

Yahoo!, Microsoft και Facebook φαίνεται να είναι οι επικρατέστεροι. Προσωπικά πιστεύω η Yahoo! και Microsoft είναι πιθανότεροι εξαγοραστές ή αλλιώς VC funds. Εάν όμως φτάσουμε στο σημείο να αγοραστεί το Foursquare από το Facebook τότε θα μιλάμε για το απόλυτο internet domination από τον Zuck και την παρέα του. Όμως όχι και τόσο απίθανο.

We’ll see.

Comments

  1. Θα μάθουμε σε μερικές εβδομάδες. Ό,τι και να κάνουν θα έχουν βγάλει αρκετά $ σε ένα χρόνο που είναι online. Ακόμα και από VC funding μπορούν να ζητήσουν ένα ποσοστό να πάει στην άκρη για τους founders και το προσωπικό μόνο και τα υπόλοιπα στην εταιρεία.

Comments are closed.