How To: Φτιάξε το δικό σου Twitter για την παρέα σου

August 24th, 2009

Σε αυτό το post θα δούμε πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας Twitter-like χώρο στο internets για την παρέα σας ή ακόμη και για τη δουλειά σας. Είναι αρκετά απλό και εύκολο ως προς την κατασκευή και διαχείρισή του.  Για να το φτιάξουμε, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε μια WordPress installation. Οπότε, εάν έχετε κάποιο private hosting μπορείτε να φτιάξετε ένα subdomain και να εγκαταστήσετε (και) εκεί το WordPress, αντίθετα εάν δεν έχετε κάποιο hosting plan, ένα WordPress.com blog μας καλύπτει απόλυτα.

Ιδέα για όλο αυτό την κλειστού τύπου επικοινωνία ενώ υπάρχει το Facebook, Twitter κ.α. ήταν το ίδιο το P2 theme που με το που είδα σκέφτηκα ότι θα ήταν αρκετά χρήσιμο εάν το φτιάξω για την παρέα μου μόνο – για να έχουμε ακόμη πιο προσωπικό χώρο απ’ το Facebook, ώστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Αρχικά εγκαθιστούμε το καινούργιο WordPress στο subdomain που έχουμε κάνει ή δημιουργούμε το WordPress.com blog – ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Οδηγίες πως να εγκαταστήσετε το WordPress μέσω FTP εάν δεν ξέρετε ήδη θα βρείτε στο πολύ καλό codex της WordPress.

Αφού λοιπόν εγκατασταθεί το WordPress / δημιουργήσατε το blog, πρέπει να επιλέξουμε το theme. Το οποίο theme, είναι το ίδιο το Twitter-like module. Όπου χωρίς να είστε στο /wp-admin backend του blog γράφετε τα μικρά posts-statuses σας και τα βλέπουν οι υπόλοιποι φίλοι σας με την υποστήριξη tag, replies/comments και edit. Το πως θα το χαρακτηρίσετε, δηλαδή εάν μοιάζει τελικά στα Facebook statuses ή στα tweets του Twitter είναι δικό σας θέμα. Το ποιο σημαντικό feature του είναι το real-time update του, δηλαδή κάθε φορά που γράφει κάποιος ένα καινούργιο post ή comment/reply δεν θα χρειάζεται να πατήσετε F5 ή refresh γιατί απλά το φορτώνει αυτόματα μέσω AJAX. Για την ιστορία το theme λέγεται P2 και είναι δημιουργία της ίδιας της Automattic και του Matt για την ενδοεταιρική επικοινωνία. Ενδιαφέρον, right?

Λοιπόν, το P2 theme μπορείτε να το κατεβάσετε από το αντίστοιχο theme directory του WordPress. Ακόμη, μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική παρουσίασή του από την Heather και τέλος, το post του Matt Mullenweg για το πως το ίδιο το theme άλλαξε την Automattic.

Ας περάσουμε όμως τώρα στο σετάρισμα του blog. Επειδή όπως είπαμε το project μας είναι για την παρέα ή για τον κλειστό οικογενειακό κύκλο ή ακόμη και για την δουλειά (όπως στην περίπτωση της Automattic) δεν θέλουμε τρίτοι να μπορούν να γράφουν και στην καλύτερη καν να μη μπορούν να δουν το site.

Το πρώτο θα το πραγματοποιήσουμε πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις General του WordPress μας και ξε-τσεκάρουμε το Anyone can register. Στη συνέχεια ενεργοποιούμε τα Atom Publishing και XML-RPC επιλογές από τα Writing Settings. Στο Reading Settings δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα, αλλά στο Discussion Settings ξε-τσεκάρουμε στο πεδίο Before a comment appears τις δύο επιλογές, τσεκάρουμε στο Other comment settings τα Users must be registered and logged in to comment, Comment author must fill out name and e-mail και Break comments into pages. Στα Privacy Settings τσεκάρουμε την δεύτερη επιλογή, I would like to block search engines, but allow normal visitors και τέλος στα Permalinks Settings βάζουμε στο Custom Field αυτή την επιλογή: /%postname%/.

Τώρα αφού επιλέξαμε το Users must be registed and logged in to comment πρέπει να φτιάξουμε αντίστοιχα και το user registration κομμάτι της υπόθεσης. Όπως είπαμε το network αυτό θέλουμε να είναι κλειστού κύκλου, άρα δεν θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να μπορεί να εγγραφεί. Η λύση είναι απλή και λέγεται manual user registering. Δηλαδή – εσείς θα πηγαίνετε στο tab Users > Add new για κάθε νέο μέλος που θέλετε να εγγραφεί. Αφού συμπληρώσετε username, όνομα – επίθετο, email και το password μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το Send this password to the new user by email. Το password τώρα φροντίστε να είναι κάτι απλό πχ 1234 ώστε μετά ο κάθε χρήστης από το User > Your Profile να μπορεί να το αλλάξει. Στο πεδίο Role βάλτε Author και είστε έτοιμοι!

Πρακτικά, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να γράψετε το πρώτο status και να ξεκινήσει η κουβέντα. Μην ξεχάσετε να βάζετε τα tags σωστά για να είναι εύκολα indexed όλα τα posts στο μέλλον!

Enjoy!

Για όποιες απορίες, ιδέες κλπ, μην διστάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας!

Comments

  1. Πολύ ωραίο how to. Αναλυτικό, απλό και όμορφο όπως πάντα apa.
    (βέβαια, εγώ τα ήξερα από πριν χάρη σε σένα. muhaha) :P

  2. Είναι πολύ ωραίο αυτό το theme, το χρησιμοποιούσα παλιότερα. Είναι ελαφρύ, γρήγορο.

    Ένα ωραίο feature που έχει είναι το keyboard shortcuts που σε αφήνει να πλοηγείσαι στο site με τα κουμπιά του πληκτρολογίου, π.χ. R για reply, κτλ

  3. Πόσο παλιότερα βρε? Πριν από αυτό ήταν το Prologue – παρόμοιο. Αυτό είναι πολύ πρόσφατο!

  4. Καλή ιδέα τελικά το P2. Στην αρχή δεν μου πολυγέμιζε το μάτι αλλά όταν ήθελα στο Twitter να γράψω περισσότερους από 140 chars. μου έσπαγε τα νεύρα. Είχα και ένα domain στην άκρη. Γιατί να μένει ανεκμετάλλευτο?

  5. @Χάρης:

    Απ’ όσο είδα το blog σου, πιστεύω πως χρησιμοποιείς λάθος το blog σου έχοντας σαν theme το P2. Αν θέλεις microblogging προτίμησε το Twitter (όταν γράφεις λίγο παραπάνω από 140chars πχ 160 δεν υπάρχει πρόβλημα) και επίσης για εξοικονόμηση χώρου να χρησιμοποιείς link shorteners (urlborg.com, bit.ly, is.gd).

    Το P2 θα ήταν καλό να το χρησιμοποιείς σαν κλειστού κύκλου twitter – πχ στέλνοντας προσκλήσεις σε συνεργάτες σου ή φίλους να το χρησιμοποιήσετε μαζί, είναι ομαδικό theme και όχι για για ατομικό blogging.

    φιλικά,
    Α

  6. Τι εννοείς δεν υπάρχει πρόβλημα αν γράψεις 160 χαρακτήρες στο Twitter? Τότε δημιουργείται το πρόβλημα, αφού σου κόβει το μήνυμα στη μέση…

    Οσον αφορά τα link shorteners: μήπως έχεις υπόψη σου κσνένα plugin που να τα ελαχιστοποιεί αυτόματα στην υπηρεσία που εσύ έχεις επιλέξει;

  7. Συμφωνώ με apa. Το p2 δεν προορίζεται για ατομική χρήση. Κύριως σκοπός του είναι να προωθεί την συνεργασία, επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με συγκεκριμένα άτομα, εύκολα και γρήγορα!

  8. @Χάρης (again):
    Point is ότι εάν το tweet είναι λίγο μεγαλύτερο από 140 χαρ. δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δε μιλάμε για να γράψεις ολόκληρο κείμενο!

    Regarding link shorteners, ανάλογα ποιο twitter client χρησιμοποιείς (Seesmic, Twhirl, Tweetdeck, Tweetie, κλπ) έχουν από μόνα τους όλα αυτά μέσω των APIs έτοιμα πολλά shorteners, απλά επιλέγεις ποιο θες και βουαλά! (Το twitter web UI έχει by default το bit.ly)

    @Aflets
    θα στα έκανα merge τα comments αλλά βαριέμαι, buddy! haha :-)

Comments are closed.