Το Flickit, τα Geotags και οι περιορισμοί της Apple στο iPhone

August 16th, 2009

IMG_0148.JPG

Όταν έγραφα για τις must-have δωρεάν iPhone εφαρμογές δεν είχα ακόμη διαπιστώσει ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό bug στην εφαρμογή Flickit. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κέα (δες και φωτο πάνω) είδα ότι το Flickr, δεν έπαιρνε τα EXIF data και Geotags από τις φωτογραφίες που ανέβαζα. Αφού επιβαιβέωσα στην εφαρμογή ότι έχει γίνει το Update current location και θεωρητικά όλα θα έπρεπε να δουλεύουν out of the box κατάλαβα ότι κάτι στραβό γίνεται.

Πριν κάνω κάποιο search για το συγκεκριμένο bug και στείλω ένα mail στον developer – με πρόλαβε ο Πάρης, έχοντας ήδη κάνει την δικιά του έρευνα. Το bug αυτό δεν είναι του Flickit τελικά, αλλά ολόκληρη πολιτική της Apple να μην ενσωματώνονται τα EXIF data στις φωτογραφίες όταν αυτές θα ανεβαίνουν στο internets από 3rd party apps, κατά τα άλλα τα EXIF data λειτουργούν άψογα.

Άρα λοιπόν αφού το Flickit βγαίνει εκτός συναγωνισμού (εφ’ όσον θέλετε το στοιχείο του geotag)  υπάρχει η άλλη λύση – που την δοκίμασα και λειτουργεί πολύ καλά, το email. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πάτε στις ρυθμίσεις του Flickr και να του πείτε να δέχεται τα EXIF data – χωρίς αυτό είτε με Flickit είτε με mail είτε και με το Χριστό φαντάρο δεν θα δουλέψει το κόλπο. Βέβαια το mail δεν υποστηρίζει batch upload/edit και τα καλούδια του Flickit.

Μετά, πάλι στις ρυθμίσεις του Flickr, βρίσκετε το mail που σας δίνει για τα uploads. Με το reset που έχει από κάτω μπορείτε να το αλλάξετε όσες φορές θέλετε εάν δεν σας αρέσει αυτό που σας έχει δώσει ήδη ή εάν έχετε ήδη ένα mail και θέλετε μια ανακαίνιση. Αφού το περάσετε και στις επαφές σας σαν “Flickr” είστε good to go. Tip: στο mail το Flickr σας δίνει τη δυνατότητα να βάλετε τίτλο, περιγραφή και tags με πολύ απλό τρόπο που θα τον βρείτε στο σχετικό help section.

Μόνο προσοχή! Εάν πατήσετε το κουμπί “Send with mail” από την εφαρμογή για τις φωτογραφίες, η photo γίνεται scaled down που πρακτικά σημαίνει ότι ανεβαίνει στα 800*600 ενώ εάν την αντιγράψετε πρώτα και μετά την κάνετε ένα paste σε ένα νέο mail η φωτογραφία θα ανέβει στο Flickr ως έχει.

Τελικός, δημιουργείται ένα μικρό δίλλημα. Batch uploads + edits + tags + sets και, και, και… από το Flickit ή geotags και όλα τα EXIF data αλλά single upload per photo κλπ από το mail; Η απόφαση είναι πιστεύω στο τι βολεύει τον καθένα αν και εγώ θα προτιμώ από εδώ και πέρα τον τρόπο του mail γιατί θέλω να έχω geomapped φωτογραφίες.

Σημείωση: το iPhone βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες με τη 3mpx camera του. Props!

Comments

Comments are closed.