Must-have δωρεάν iPhone apps (updated)

August 8th, 2009

updated homescreen

— FYI: This list is outdated. Check out “Must-have iPhone apps: the Ultimate collection” instead. —

Αφού λοιπόν κατάφερα και πήρα στα χέρια μου επιτέλους το iPhone 3GS περιμένοντας υπομονετικά αυτή τι στιγμή και μετά τα απαραίτητα activations κλπ στο iTunes, το iPhone μπήκε σχεδόν αυτόματα στο Wifi του σπιτιού -μόνο το key έπρεπε να βάλω- και εγώ μπήκα σχεδόν κατευθείαν με τη σειρά μου στο φημισμένο Appstore να κατεβάσω τα uber cool iPhone apps που για αυτά άκουγα τόσο πολλά τον τελευταίο καιρό. Πριν το κάνω αυτό όμως είχα ρωτήσει τον διεθνούς φήμης Apple geek, mr. Sigalakos για κάποια hints για δωρεάν apps αλλά λόγω διακοπών δεν ήταν σε θέση (δεν πειράζει φυσικά) να μου πει – είπε βέβαια ότι θα γράψει για αυτά, αλλά αφού λοιπόν δε γύρισε ακόμη (τυχερέ :-)) τον πρόλαβα και παρουσιάζω την λίστα μου με τα πιο must-have apps – ύστερα φυσικά από τα εξαντλητικά tests μου. (LMAO)

Πλέον υπάρχει και part 2 γιατί ανακάλυψα καινούργιες εφαρμογές που αξίζουν.

δεν παραθέτω links για τα apps – απλά κάντε τα search στο Appstore από το iPhone

Facebook

Μου άρεσε πάρα πολύ σε αντίθεση με κάποιες κριτικές που διάβασα στο internets. Must για όσους περνάν αρκετή ώρα από τη ζωή τους (και) στο Facebook. Υπάρχει η δυνατότητα direct upload φωτογραφίας από την κάμερα αλλά και Camera Roll & Albums. Μεγάλο “συν” η λίστα με τους φίλους σας. Καθαρό και εύκολο layout και design παντού – ακόμη ένα συν. Ακόμη έχει και υποστήριξη για chat.

Twitterfon

Για απαιτητικούς Twitters που έχουν κολλήσει το μικρόβιο. Πολύ καλά φτιαγμένο με tabs για το Friends stream, Mentions, Messages, Favs και Search. Αν και εφοδιασμένο με μια διαφίμηση πιστεύω ότι είναι το καλύτερο δωρεάν twitter client για το iPhone αφού υπερνικάει τα Twitterific κλπ. Για paid περιπτώσεις θα πρότεινα το Tweetie. Υποστηρίζει επίσης Geomapping των tweets και direct photo upload. Πολύ καλή η παρουσίαση των profiles των διάφορων χρηστών.

eBuddy

Το καλύτερο app για IMing και chatting. Υποστηρίζει σχεδόν όλα τα protocolls όπως AIM, MSN, Jabber, GTalk και Facebook chat (που είναι άχρηστο εφόσων υπάρχει και το Facebook app). Αφού δημιουργήσετε το eBuddy ID σας όπου συγκεντρώνετε όσα IM profiles θέλετε υπάρχουν επιλογές όπως auto-login κλπ. Επίσης μπορεί να τρέξει και στο background – δηλαδή μπορείτε να πατήσετε το home button να ανοίξετε τον Safari ή κάποιο άλλο app και εάν έχετε νέο μήνυμα ή σας μιλήσουν βγάζει notification. Γενικότερα πάρα πολύ καλό.

Google Mobile App

Ένα mashup της Google για αρκετές υπηρεσίες της. Αρχικά έχει την δυνατότητα αναζήτησης στο Web και στο iPhone (η δεύτερη μένει δεύτερη αφού υπάρχει το Spotlight) και με υποστήριξη Voice search. Το δεύτερο tab, Apps, είναι συγκεντρωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν links προς Gmail, Calendar, Docs, Reader, Notebook, Photos, Translate, Maps και Youtube. Πρακτικά αχρείαστα είναι τα Gmail, Notebook, Photos, Maps και Youtube αφού υπάρχουν αντίστοιχα out of the box στο iPhone. Το Calendar είναι χρήσιμο εάν το χρησιμοποιείτε γενικότερα. Αλλιώς το ημερολόγιο του iPhone είναι μια χαρά.

Flickit

Απλή, δωρεάν, γρήγορη και εύχρηστη. Η καλύτερη Flickr app για ανέβασμα φωτογραφιών. Υποστήριξη – φυσικά – geotagging αλλά και default metadata που θα μπαίνουν κάθε φορά που ανεβάζει φωτογραφία. Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω, αξίζει 100%. Update: Τελικά geotagging δεν υποστηρίζει. Αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος για upload στο Flickr. Που μάλλον είναι καλύτερος.

WordPress

Έλεγχος του WP blog σας, είτε wordpress.com ή self-hosted μαζί με δυνατότητες συγγραφής post, comment moderation και άλλα. Φτιαγμένο από την ίδια την Automattic, αξίζει εάν είστε ένα yet another WordPress kiddie.

Skype

Απ’ όσο ξέρω λειτουργεί μόνο over Wifi Το δοκίμασα, λειτουργεί μόνο με Wifi, άψογα όμως – αλλά και πάλι δεν μας χαλάει. Πολύ καλό app μιας και μπορείτε να μιλάτε σχεδόν δωρεάν σε νούμερα και εντελώς δωρεάν από PC (ή iPhone) σε PC (ή iPhone). Πολύ καλά φτιαγμένη. Επίσης παίρνει και by default το +30 στα νούμερα. Ακόμη, διατηρεί πλήρες ιστορικό από κάθε κλήση που πραγματοποιήσατε. Υπάρχει και η δυνατότητα για αγοράς Skype Credits κατευθείαν μέσα από την εφαρμογή.

AroundMe

Χρησιμοποιεί το GPS locator του iPhone και συνεργάζεται με το Google Maps για να σας δείξει ό,τι υπάρχει κοντά σας. Από bar και καφέ και πρατήρια βενζίνης μέχρι parkings, supermarkets και τράπεζες/ATMs. Απ’ όσο την δοκίμασα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί αρκετά καλά – μέχρι και τις εταιρείες των ταξί και τις πιάτσες τους έχει.

Remote

Έλεγχος του iTunes μέσω Wifi από το iPhone. Μόνο αυτό. Αρκετά καλό – λίγο μου αργεί μέχρι να συγχρονιστεί με το pc library και που να είχα όλα τα τραγούδια μου στο iTunes! Καλή φάση γενικότερα.

Dopplr

Πολύ καλό για frequent travellers και όχι μόνο αφού έχει στα fingertips σας όλο τον Social Atlas και τα recommendations από τους χρήστες. Αξίζει εάν είστε Dopplr user και αν δεν είστε με ένα απλό account-register μπορείτε να αξιοποιήσετε την εφαρμογή. Απ’ ότι κατάλαβα απουσιάζει η δυνατότητα του plan a trip, εκτός και αν τα έχετε προγραμματίσει ήδη όποτε θα εμφανίζονται κανονικά.

Eventful

Πολύ καλό app. Βασίζεται (και αυτό) στο Geolocation και αφού κάνετε ένα λογαριασμό στο eventful.com, ορίσετε κάποιους αγαπημένους καλλιτέχνες, venues και είδη από εκδηλώσεις σας λέει τι παίζει. Δουλεύει και αυτό αρκετά καλά με τη Θεσσαλονίκη αφού έχει τον Μύλο και το Principal μαζί με πολλά μαγαζιά αλλά και πχ το Μέγαρο Μουσικής. Μου φάνηκε λίγο σαν προχειροφτιαγμένο μιας και το create an account μέσα από το app δεν λειτουργούσε όπως και τα άλλα tabs αλλά αφού έκανα account μέσω PC και μετά login στο iPhone όλα λειτούργησαν άψογα. Give it a try.

Update

Twitpic & Twitvid

Δύο πολύ μικρές και ελαφριές εφαρμογές που αναλαμβάνουν το ανέβασμα φωτογραφιών και video αντίστοιχα tweetάροντας τα, στα ομώνυμα site Twitpic και Τwitvid. Αντί λοιπόν να ανοίγετε το Twitterfon και να χρησιμοποιείτε τη build-in λειτουργία του μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε τις standalone εφαρμογές – που προσωπικά εμένα με βολεύουν περισσότερο εάν δεν είναι ήδη ανοιχτό το Twitterfon. Πρακτικά όμως έχοντας αυτές τις δύο εφαρμογές και το Flickit το iPhone γίνεται το επίσημο ανεβαστήρι σας αφού θα μπορεί να ανεβάζει φωτογραφίες σε Flickr και Twitpic (Twitter) και Youtube και Twitvid (Twitter). Enjoy them! Αυτά λοιπόν, είναι κάποια must-have δωρεάν iPhone apps. Αξίζουν όλα τους μια θέση σε κάποια από τις screens σας. Όλα τους είναι full versions και όχι lite όπως πχ πολλά παιχνίδια στη δωρεάν έκδοση τους. (Θα γράψω και ένα review για κάποια addicting (free πάντα) games!) Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα must-have apps; Paid και free;