iPhone 3GS, small review – λίγα λόγια

August 7th, 2009

iPhone 3GS box

Κατάφερα και εγώ πριν από λίγες μέρες να πάρω στα χέρια μου το πρώτο μου iPhone ever – σχεδόν με το που διατέθηκε στην ελληνική αγορά. Για να το αγοράσω βέβαια, μεταφέρθηκα (αναγκαστικά) από την WIND στην Cosmote, χωρίς (μέχρι στιγμής) κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς.

Τιμή και δόξα λοιπόν στο παλιό μου κινητό iNokia 6310i. Ναι για εκείνο το ασπρόμαυρο top-phone της εποχής του μιλάω που το μόνο που υπολείπεται του iPhone είναι Wifi, κάμερα και έγχρωμη οθόνη!

Αν και διάβασα για πολλά -δυστυχώς- προβλήματα διάθεσης, ευτυχώς εγώ δεν συνάντησα κάτι αντίστοιχο μιας και πήγα στον Γερμανό έκανα τα απαραίτητα γραφειοκρατικά τερτίπια και πλέον κρατώ στα χέρια μου το beyond all other phones aka iPhone.

Ιδού λοιπόν το ταπεινό review μου από το καινούργιο μου iPhone 3GS 16Gb λευκού χρώματος (ναι, Αντώνη, λευκού – το μαύρο ήτανε out of stock αλλά και το άσπρο δεν είναι gay! Χαχα)

Ταχύτητα

Ό,τι πιθανώς έχετε διαβάσει στο net μέχρι τώρα για την νέα ταχύτητα του iPhone, ισχύουν. Για να καταλάβετε δείτε το χαρακτηριστικό video του Sigalakou στο τέλος του post. Το νέο iPhone έρχεται “φορτωμένο” με CPU στα 600MHz (αντί για ~400MHz των προηγούμενων), πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών και διπλάσια μνήμη 256ΜΒ (από 128MB). Οι εφαρμογές ανταποκρίνονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με πριν και ούτε crashάρουν τόσο συχνά όπως ανέφεραν πολλοί χρήστες.

Move sensor – Accelerometer

Ένα νέο feature του iPhone 3GS είναι η πυξίδα που έρχεται ενσωματωμένη από την Apple όπου μαζί με το Google Maps μπορεί να σας δείχνει προς τα που “κοιτάει” το τηλέφωνο πάνω στο χάρτη. Αρκετά χρήσιμο για όσους δεν προσανατολίζονται εύκολα. Επίσης υπάρχει και το shake control όπου με αυτό υποστηρίζονται οι δυνατότητες undo στο γράψιμο κειμένων αλλά και shuffle στο iPod. Αν και στην αρχή παιδεύτηκα λίγο με τα 180ο screen rotates, τώρα είμαι όλα οκ. Λεπτότις, κύριοι και κυρίες, λεπτότις!

Voice control – Voice Record

Αν και πρακτικά όχι τόσο χρήσιμο στην Ελλάδα, το Voice Control λειτουργεί άψογα – όπως και η ηχογράφηση. Με πολλές διαθέσιμες εντολές όπως “Call/Dial [Μήτσο]”, “Play songs by [Active Member]”, “Play album [Blah-Blasphemy]”, “Shuffle” και άλλες. Η ηχογράφηση τώρα προσφέρει σχεδόν τέλεια (για μένα) ποιότητα και background sound cancelling – ειδικότερα εάν ηχογραφήσετε από το handsree. Α, και το Voice Control με τις μουσικές εντολές ισχύει μόνο για τραγούδια/καλλιτέχνες/albums κλπ γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες.

Camera – Video

Ομολογουμένως η ποιότητα της κάμερας είναι πολύ καλύτερη – αφού έχει αναβαθμιστεί στα 3Mpx με autofocus. Μαζί με την αναβάθμιση της κάμερας η μπάλα παίρνει και το video, αφού για πρώτη φορά officialy από την Apple υπάρχει υποστήριξη εγγραφής video στα 30fp/s. Και το καλύτερο; Άμεσο video edit (crop μόνο) και δυνατότητα ανεβάσματος στο Youtube (ναι, το έκανα – δουλεύει τέλεια). Για τους φανατικούς του Flickr θα έλεγα ότι το Flickit είναι το καλύτερο free app εκεί έξω για ανέβασμα photo στο Flickr.

Μπαταρία

Δεν ξέρω πως ήτανε ακριβώς στα προηγούμενα iPhones αλλά εγώ την βγάζω με ένα φόρτισμα σχεδόν κάθε μέρα. Νομίζω το μόνο αρνητικό μέχρι τώρα.

Thousand and more apps

Ένα από τα καλύτερα features του iPhone είναι φυσικά… το Appstore. Χιλιάδες εφαρμογές – paid & free – ready to download, απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε. Το καλύτερο για μένα feature. Γέμισα 6 screens σήμερα και οι 2 τελευταίες με παιχνίδια. Ναι!, και παιχνιδομηχανή το iPhone μιας και παίζω μια χαρά το Assanin’s Creed και άλλα πολλά.

Μηνύματα, SMS-MMS-Mails-Notes

Πολύ καλό το concept στα μηνύματα. Μου θύμισε Gmail για τα sms. Yay! Και το landscape keyboard λειτουργεί άψογα αν και όπως είπα στην αρχή αυτά τα screen rotates λίγο με παίδεψαν στο να τα μάθω αλλά τώρα είμαι τζι-τζι. Το keyboard του iPhone είναι μακράν το καλύτερο και ταχύτερο, ειδικότερα τώρα με το autocomplete στα ελληνικά, τα sms, mails κλπ γράφονται στο πιτς-φιτίλι, πριν προλάβεις να πεις κροκόδειλος, στη κορφή κανέλλα και άλλα τέτοια.

Spotlight

Αν και δεν το πολυχρησιμοποιήσα απ’ ότι κατάλαβα είναι ο εν δυνάμει καλύτερος app launcher και indexer του κινητού. Υποστηρίζει και αυτό το πραματάκι που δεν ξέρω πως το λένε και μόλις πληκτρολογείς το πρώτο γράμμα κιόλας βγάζει τα search results. Uber cool.

Επίλογος

Δεν έχω κάτι να πω, παρά μόνο τα συγχαρητήρια μου στη μαμά Apple. Για μένα το iPhone αξίζει βαθμολογίας 11/10. Είναι κάτι παραπάνω από beyond godlike και όπως έγραψα στο Facebook status μου,

“iPhone is the great mashup of all things internets and everything else. Period.”

Για ένα αναλυτικότερο και πιο ψαγμένο review, διαβάστε αυτό του Sigalakou στο gomac.gr και τώρα δείτε το συγκριτικό του video όπως σας είπα πιο πάνω.

Comments

  1. Βρε όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια και όποιος δε βρίσκει το μαύρο, παίρνει το λευκό και λέει κι ευχαριστώ! Με γειές και κακαλορίζικο και εύχομαι η Apple να μεγαλώσει το όριο των 11 οθονών για εφαρμογές γιατί δε μας φτάνει ούτε για αστείο!

  2. ^^ Thanks! Εμένα προς το παρών μου φτάνει όμως! Αλλά δεν θα πω όχι εάν μεγαλώσει!

Comments are closed.