How To: Enhance your WordPress blog with plugins

May 14th, 2009

Το WordPress εξ’ αρχής είναι μία από τις δυνατότερες πλατφόρμες για blogging. Παρέχει πολλές δυνατότητες που μας κάνουν διευκολύνουν πολύ, αλλά μπορεί να μας δώσει ακόμη περισσότερες εάν χρησιμοποιούμε plugins. Επειδή είναι πάρα πολλά, είναι πολλές φορές δύσκολο να βρούμε το σωστό. Γι’ αυτό συνέλεξα έναν μικρό κατάλογο με τα “must” plugins.

Akismet

Το Akismet, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και καλά plugins. Είναι φτιαγμένο από την Automattic, την εταιρεία πίσω από το WordPress για την καταπολέμηση των spam comments. Σε εμένα έχει ήδη πιάσει 50,877 spam σχόλια, με περίπου 50 την μέρα. Ρεκόρ τα 979 spam σχόλια την ημέρα.

All in One SEO Pack

Το All in One SEO Pack, είναι το καλύτερο SEO plugin. Είναι πολύ εύχρηστο ακόμα και για κάποιον που δεν έχει γνώσεις SEO (όπως εγώ) και πραγματικά χρήσιμο. Χάρη σε αυτό η πρωτιά μου στο Google search query “positives and negatives of netbooks” και η εμφάνιση μου στη πρώτη σελίδα στο “ways to stay productive” είναι δύο από τις SEO (σχετικά αρκετές) επιτυχίες μου.

Contact Form 7

Το plugin της επιλογής μου για δημιουργία Contact Forms. Δεν φτιάχνει page templates όπως άλλα, αλλά μια μορφή BCC Code που την κάνετε paste όπου θέλετε, post ή page, και εμφανίζεται η Contact Form. Πολύ εύκολο και απλό στην παραμετροποίηση.

Do Follow

Το Do Follow, είναι ένα plugin το οποίο βγάζει την nofollow attribute του WordPress από τα comments ώστε να γίνονται indexed από διάφορα search bots. Δεν αλλάζει τίποτα εμφανισιακά παρά μόνον το backend του blog.

FeedBurner Feed Stats

Το FeedBurner Feed Stats σας βγάζει από τον κόπο να πηγαινοέρχεστε μεταξύ Feedburner και του blog σας, καθώς εμφανίζει στο Dashboard tab ένα link ώστε να τα βλέπετε μέσω WordPress, σε στυλ WordPress.com Stats.

Get Recent Comments

Το Get Recent Comments είναι το καλύτερο enhancment για το Recent comments widget του Worpdress. Με πολλές επιλογές για customization είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή.

Google Analytics for WordPress

Το Google Analytics for WordPress αναλαμβάνει για εσάς να εισάγει σε όλες τις σελίδες του blog, το Google Analytics Tracking code που σας δίνει η ομώνυμη web stats service της Google. Αφ’ ότου κάνετε το validation στο site του Analytics όλα θα δουλεύουν ρολόι και θα βλέπετε τα stats!

Google XML Sitemaps

Άλλο ένα Google related plugin. To Google XML Sitemaps αναλαμβάνει με τη σειρά του να φτιάξει το .xml sitemap του blog για να το καταχωρήσετε στα Google Webmaster Tools.

Search Everything

Με ελάχιστο configuration, το Search Everything αλλάζει τα default search settings του WordPress, ώστε να διαβάζει όλο το post/page και comments για τα σχετικά keywords και όχι μόνο τον τίτλο. Εξαιρετικά χρήσιμο.

Sociable

Το Sociable, προσθέτει κάτω από κάθε post ένα μικρό form με links για διάφορα social bookmarking sites όπως Digg, Delicious, Reddit, StumbleUpon και άλλα, πολλά – πάρα πολλά. Βέβαια, αφού προσθέσετε στο singlepost.php του theme σας, το αντίστοιχο Php query που σας δίνει.

Subscribe To Comments

Το Subscribe To Comments προσθέτει κάτω από κάθε comment box μια επιλογή όπου με την οποία ενημερώνει τον αναγνώστη που το επέλεξε ή ακόμη και εσάς στο mail που άφησε το comment για τυχόν follow-up σχόλια. Χρήσιμο utility για τους αναγνώστες. Φυσικά δίνει και την επιλογή unsubscribe.

Tags 2 Meta Generator

To Tags 2 Meta Generator δημιουργεί αυτόματα από τα post tags, META tags στο header κάθε post/page. Πολύ χρήσιμο για extra SEO utility.

WordPress.com Stats

Το WordPress.com Stats, όπου το ανέφερα πιο πριν και στο FeedBurner Feed Stats plugin, εμφανίζει τα στατιστικά επισκεψιμότητας του blog όπως και στο WordPress.com. Απλό και ελαφρύ χωρίς να τρώει τσάμπα bandwith από το hosting plan σας.

WordPress Automatic Upgrade

Ίσως ένα από τα πιο χρήσιμα WordPress backend plugins καθώς το WordPress Automatic Upgrade αναλαμβάνει για εσάς την διαδικασία του Upgrade κάθε φορά που βγαίνει μια καινούργια έκδοση του WordPress. Μόνη σας έγνοια να κατεβάσετε τα backups που σας δίνει και να πατάτε next μέχρι να τελειώσει η διαδικασία. Απλό, γρήγορο, χρήσιμο.

WP-DBManager

Ακόμη ένα πολύ σημαντικό + χρήσιμο backend plugin, αφού το WP-DBManager φτιάχνει backups της database του WordPress blog σας αυτόματα. Με την επιλογή να σας τα στέλνει μέσω mail όποτε το ρυθμίσετε να τα φτιάχνει.

WP Security Scan

Χρήσιμο utility, το WP Security Scan κάνει κάποια διαγνωστίκα tests για το κατά πόσο είναι ασφαλές το blog σας. Από τις databases μέχρι τα passwords που χρησιμοποιείτε, τα ελέγχει όλα και σας λέει κατά πόσο ασφαλή είναι.

WP Super Cache

Ένα must για όλα τα WordPress blogs το WP Super Cache, αφού speedάρει το loading του blog σας cachάροντας όλα τα αρχεία για γρηγορότερο προσπέλασμα. Εκτός από αυτό σας σώζει και σε bandwith.

Έχετε να προτείνετε και κάποιο άλλο plugin; Μήπως ξέχασα να αναφέρω κάποιο; Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με το θέμα;

Comments

  1. Έτσι ρε αρχηγέ. Καλή η παρουσίαση των πιο χρήσιμων plugins για wordpress.

  2. @Lee, I will update the link – but now as I don’t have time, I suggest you do a Google or a wordpress.com/extend/plugins search. I think you’ll find it. Or tell me to send you the .zip file.

    Regarding the old theme, it had some usability problems (for me). For example the pages were too low to find them. I had maximum 10 sporadic clicks on the about page and now in a single day over 10! And with some edit here, I think it will be much better. 3 columns – 2 sidebars WIN. ;-)

  3. Προσωπικά χρησιμοποιώ το all in one seo και είμαι ευχαριστημένος. Θα δοκιμάσω το Google Analytics for WordPress. Ενδιαφέρων άρθρο! Ευχαριστώ

Comments are closed.