Greektuts.net, the new Greek source for design tutorials

April 26th, 2009

Μια βδομάδα πριν περίπου μέσω ενός tweet του @basilakis, έπεσα πάνω στο greektuts.net. Το GreekTuts είναι ένα νέο site, το πρώτο ελληνικό που ασχολείται μόνο με web design, design, web development και WordPress tutorials. Τα παιδιά πίσω από το GreekTuts γράφουν για CSS, Flash, Illustrator, Photoshop, WordPress, Joomla, Php, Javascript και για tips ‘n tricks σχετικά με αυτά καθώς και προσφέρουν έτοιμα για download resources. Πολύ καλή δουλειά, εμένα ήδη με βοήθησαν τα CSS tutorials. Έτσι, αποφάσισα να τους κάνω μια mini-συνέντευξη και να τους παρουσιάσω εδώ στο blog.

Γεια σας και συγχαρητηρια για το GreekTuts.net Καταρχας να ξεκινησουμε με μια μικρη εισαγωγη για εσας. Ποιοι ειστε πισω απο το GreekTuts;

Πρώτα από όλα να τονίσουμε ότι στο GreekTuts οποιοσδήποτε έχει να μας μάθει κάτι είναι ευπρόσδεκτος. Κανείς μας δεν είναι παντογνώστης. Η ομάδα του GreekTuts είναι πάντα ανοιχτή σε νέα μέλη που έχουν την διάθεση να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα. Προς το παρόν η ομάδα αποτελείται από τον Παναγιώτη Γρηγορόπουλο (Pantso) ιδρυτή και συντάκτη της ιστοσελίδας, από τον Χρήστο Ντεμίρη (Pagourinho) Moderator του Forum μας, τον Ιάκωβο Ζαγγελίδη (Jacob Z) αρθρογράφο και από την Έφη Μουτσίδη (Countess) η οποία είναι υπεύθυνη περιεχομένου. Επίσης να αναφερθούμε και στους συνεργάτες αρθρογράφους μας. Πιο συγκεκριμένα στον Στέφανο Καρατζά (Fefos) ο οποίος έχει γράψει μια σειρά από βίντεο βοηθήματα για το Joomla και στην AnnaEvi η οποία γράφει άρθρα και βοηθήματα για το Photoshop. Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να γίνεται και εσείς αρθρογράφος εδώ.

Πως αποφασισατε να φτιαξετε ενα tutorial site;

Η ιδέα αρχικά ήρθε από την συνεχή αναζήτηση βοηθημάτων στο διαδίκτυο και αφού διαπιστώσαμε πως τα Ελληνικά βοηθήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Έτσι καθίσαμε και σχεδιάσαμε την ιστοσελίδα μας και σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε όλη την γνώση που υπάρχει πάνω στα διάφορα προγράμματα με τα οποία ασχολούμαστε. Πιστεύουμε πως το Ελληνικό κοινό έχει μεγάλη δίψα για γνώση και επίσης πως ένα εγχείρημα σαν το δικό μας έλειπε από το διαδίκτυο.

Βλεπω στον χωρο των tutorial sites και ειδικοτερα του μεγαλου δικτυου tutsplus.com οπου εχει ξεχωριστα sites για Photoshop, Illustrator, Web development, After Effects κλπ, σκεφτεστε και εσεις κατι αναλογο στο μελλον; Να επεκταθειτε με καινουργια site φτιαχνοντας ενα ελληνικο δικτυο απο tutorials?

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ιδέες για το μέλλον του GreekTuts, και αυτή είναι μια από αυτές. Προς το παρόν όμως θα αρκεστούμε στην συγκέντρωση βοηθημάτων, άρθρων και δωρεάν υλικού σε έναν ιστότοπο.

Πως καταφερατε να κλεισετε sponsorα την GoMedia μαζι με τον διαγωνισμο και δωρα;

Η GoMedia όντας ένας από τα μεγαλύτερα ονόματα στην βιομηχανία του graphic design είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει νέες ιδέες στον χώρο του design. Θεώρησαν πως κάνουμε μια πολύ καλή προσπάθεια και έτσι συμφώνησαν να sponsorάρουν τον μεγάλο διαγωνισμό για τα εγκαίνια του ιστότοπού μας. Το καλό είναι πως έχουμε μιλήσει κα με άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου και όλοι μας έχουν στηρίξει. Έτσι πάντα θα τρέχει ένας διαγωνισμός με πλούσια δώρα από γνωστές εταιρίες.

Σκοπευετε να να φτιαξετε ενα Pro member section με extra tutorials και υλικο;

Όπως ανέφερα και πιο πριν, οι ιδέες είναι πολλές για το μέλλον. Αν ποτέ δημιουργηθεί Member Section αυτό θα είναι καθαρά ώστε τα μέλη να μπορούν να κατεβάζουν το υλικό από τα βοηθήματα ακριβώς όπως το υλικό παρουσιάζεται σε αυτά. Δηλαδή σε ένα βοήθημα για το πώς θα δημιουργήσουμε το πορτραίτο ενός προϊόντος για παράδειγμα, τα μέλη θα μπορούν να κατεβάσουν τα αρχεία του τελικού αποτελέσματος.

Ειδα οτι φτιαξατε και ενα forum. Για ποιο λογο; Πιστευετε οτι οι χρηστες θα προσθετουν και αυτοι δικα τους tutorials και resources?

Το Forum είναι μια καινούργια λειτουργία που προσφέρουμε. Κάθε άρθρο θα συνοδεύεται από ένα link στο Forum και ουσιαστικά κάθε χρήστης μπορεί να μπει και να σχολιάσει τα άρθρα και γενικότερα το υλικό που βρίσκει στην ιστοσελίδα μας. Επίσης μπορεί να κάνει ερωτήσεις με τυχόν πράγματα που θέλουν διευκρίνηση, ή ακόμα και να δώσει ιδέες. Να θυμίσουμε πως οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να στείλει το δικό του άρθρο, βοήθημα ή δωρεάν υλικό μέσω της φόρμας αποστολή της σελίδας μας.

Ακομη ειδα οτι προσφερετε και δωρεαν resources. Σκοπευετε στο μελλον να εκμεταλευτειτε εμπορικα ή εστω ενα μικρο μερος απο αυτα;

Όχι. Πρέπει να τονίσουμε πως το GreekTuts προσφέρει όλα του τα άρθρα, δωρεάν υλικό και βοηθήματα εντελώς δωρεάν. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη κοινότητα βοηθημάτων στον Ελλαδικό χώρο. Έτσι νιώθουμε πως θα ήταν εκμετάλλευση να χρεώνουμε υλικό όπου έτσι και αλλιώς δημιουργήθηκε με μεράκι και αγάπη και έχει ως αποδέκτη τον Έλληνα χρήστη.

Υπαρχει περιπτωση μεσα απο το GreekTuts να προσφερετε υπηρεσιες PSD2XHTML+CSS και γενικοτερα web design ή κανονικου design?

Ίσως αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον τομέα αυτό να δημιουργήσουμε μια ομάδα από άτομα που θα κάνουν ακριβώς αυτά που αναφέρατε. Βέβαια εμείς θα προτιμούσαμε να συνεργαστούμε με τρίτους για αυτά τα θέματα, ώστε να μην επηρεαστεί η δουλειά μας από αυτά. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τεθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Οπότε μέχρι τότε όλα είναι ανοιχτά.

Παρατηρησα οτι προσφερετε δωρεαν διαφημηση. Τι εχετε να πειτε για αυτο;

Σκοπός μας είναι να δικτυωθούμε με άλλα μεγάλα Ελληνικά δίκτυα, και να αλληλοϋποστηριχτούμε στο χάος του διαδικτύου. Βέβαια πάντα είμαστε σε αναζήτηση χορηγού, μιας και αυτό θα κάνει τα έξοδα και τον κόπο μας να ανταμειφθεί. Αυτό βέβαια δε θα σταματήσει την δωρεάν διαφήμιση. Να τονίσουμε ότι μόλις βρούμε χορηγό, θα ανταμείβουμε τους συγγραφείς βοηθημάτων και άρθρων με ένα χρηματικό ποσό, ώστε να αυξήσουμε το επίπεδο του περιεχομένου μας. Περισσότερα για αυτό το θέμα, μόλις καταφέρουμε να κάποιον να χορηγήσει την προσπάθεια μας.

Εχετε να πειτε κατι αλλο για την προσπαθεια σας πριν κλεισουμε;

Πριν κλείσουμε θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στηρίζουν στη προσπάθεια μας να φέρουμε τον Έλληνα χρήστη πιο κοντά στην γνώση και στην δημιουργία. Επίσης να ευχαριστήσουμε και εσένα που μας έδωσες την ευκαιρία να πούμε μερικά λόγια για εμάς. Μέχρι λοιπόν την επόμενη συνάντηση μας, καλές δημιουργίες σε όλους, και για όποια βοήθεια χρειαστείτε εμείς θα είμαστε πάντα εδώ.

Comments

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία Απόστολε. Σου ευχομαι τα καλύτερα για το μέλλον

  2. Μπράβο για την συνέντευξη κ μπράβο κ στα παιδιά για την υπέροχη δουλειά κ το μεράκι τους!

    Καλές διακοπές!

Comments are closed.