Review: Safari 4

February 24th, 2009

Βγήκε σήμερα από την Apple, η πολυαναμενόμενη Public Beta έκδοση του Safari, ο Safari 4. Μιας και χρησιμοποιώ πλέον Windows Xp, είπα να τον κατεβάσω και να τον δοκιμάσω για πρώτη φορά σε Windows περιβάλλον, αφού μέχρι τώρα Safari είχα χρησιμοποιήσει μόνο σε Macbooks. 

Κατέβηκε γρήγορα με την 24άρα μου σύνδεση, αφού είναι 25,4 Mb και μέσα από τον Chrome, έκανα κατευθείαν το install, που μπορώ να πω ότι ήταν πολύ γρήγορο και απλό μιας και χρειάστηκε να κάνω κλικ -αν θυμάμαι καλά- τρεις ή τέσσερις φορές. 

Η πρώτη εντύπωση μου είναι ότι ο Safari 4 ακολουθεί τα χνάρια του Chrome, όσων αναφορά το design, το layout και το όλο στήσιμο. Εμφανισιακά δεν μου άρεσε που ναι μεν, βάζει τα tabs πάνω πάνω όπως ο Chrome αλλά από δίπλα χρησιμοποιεί και το κλασσικό Window manager των Windows (η Apple το ονομάζει Windows Native Look and Feel αλλά νομίζω ότι όλοι θα προτιμούσαμε τον Safari με δικό του window manager όπως ο Chrome έχει τον δικό του χωρίς να παρεμβάλετται από αυτόν των Windows). Έτσι, μου δίνει οπτικά την εντύπωση, άσκοπα όμως, μιας μεγάλης γραμμής τίτλου.

Απ’ ότι είδα, μου φάνηκε πως έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στα οπτικά εφέ του Safari, όπου τον κάνουν λίγο πιο “βαρύ” π.χ. τα Top Sites και τα Cover Flow. Ειδικά το δεύτερο μου φαίνεται εντελώς άχρηστο για έναν minimalistic browser όπως μας είχε συνηθίσει ο Safari. Όσων αναφορά τα “Top Sites”, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την αρχική σελίδα του Chrome απλά με useless “bling bling”.

Η public beta του Safari 4, εισάγει και το Nitro Engine, όπου είναι ένα javascript framework όπου εκτελεί 30 φορές πιο γρήγορα  απ’ ότι ο IE7 και 3 φορές πιο γρήγορα από τον Firefox τα javascript scripts. Επίσης χαμηλωμένα είναι και τα ΗTML rendering times όπου φορτώνει και renderάρει το HTML τρεις φορές πιο γρήγορα από IE7 και σχεδόν τρεις φορές από τον Firefox. 

Όπως και στον Chrome η url-bar είναι ταυτοχρόνα και πιο “έξυπνη” καθώς συμπληρώνει τις διευθύνσεις μόνη της αλλά και search bar (με engine την Google φυσικά).

Επόμενη μου κίνηση ήταν να δω πόσο γρήγορα φορτώνει αλλά και πόσο καλά αποδίδει το CSS και HTML rendering. Αρχικά δοκιμάζοντας στο apas.gr, μπορώ να πω ότι το rendering ήταν ολόσωστο -αφού ο Safari 4 είναι ο μόνος browser όπου έχει κάνει 100/100 στο Acid 3 test-, αν και ο χρόνος φόρτωσης ήταν πιο αργός σε σχέση με του Chrome. Γενικά, σε όσα site μπήκα, νομίζω πως ο Chrome τα φορτώνει πιο γρήγορα και renderάρει το ίδιο καλά.

Ο Safari επίσης διαθέτει και τη δυνατότητα του anonymous surfing (call me “Private Browsing”), η οποία είναι η ίδια λειτουργία με το “Incognito” του Chrome.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο Safari άδικα επιβαρύνθηκε με την “bling bling” φάση και έγινε πιο βαρύς αφού μας είχε συνηθίσει σε πιο minimalistic στυλ. Εκτός από αυτό, εγώ απλά βλέπω έναν Google Chrome όπου απλά έχει αλλάχτεί ελάχιστα το layout και το design και την μαμά εταιρεία, που τώρα δεν είναι η Google αλλά η Apple και ενώ άλλαξε ελάχιστα στο design, υστερεί πλέον λίγο στο rendering και loading time μιας σελίδας. Μεταξύ Chrome και Safari, ψηφίζω φυσικά Chrome, αφού είναι πολύ πιο ελαφρύς, μινιμαλιστικός, γρήγορος και απλός. Σε σχέση με τον Firefox (όπου δεν τον έχω καν εγκατεστημένο στο PC μιας και χρησιμοποιώ μόνο Chrome) δε μπορώ να εκφέρω γνώμη, αν και νομίζω πως πάλι ο Safari θα υστερεί.