Φτιάχνοντας ένα Social Network με το Ning

October 13th, 2008

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χρειάστηκε να φτιάξω ένα website για το τμήμα μου στο σχολείο, στο οποίο θα βάζαμε τα καθήκοντα, διάφορα νέα, φωτογραφίες, το πρόγραμμα και γενικά σχετικά και μή με το σχολείο μας. Στην αρχή σκεφτόμουν για ένα blog στο Worpdress ή ένα tumblog στο Tumblr. Τελικά μέσω ένα tweet μου ο φίλος KCorax μου πρότεινε να κάνω ένα social network στο Ning. Σαν ιδέα μου άρεσε, αλλά επειδή δεν είχα ξανα-ασχοληθεί με το Ning δεν το είδα πολύ θερμά στην αρχή το θέμα. Βέβαια κατέληξα στην ιδέα του KCorax και μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.

Καταρχάς, το Ning είναι τελικά πάρα πολύ εύχρηστο και ευχάριστο. Με 2-3 clicks είχα τελιώσει την εγγραφή μου που δεν χρειαζόταν τίποτα σημαντικά στοιχεία, μόνο ημ. γέννησης, φύλο και ένα όνομα (nickname βασικά). Μετά κατευθείαν ξεκινάς να δημιουργείς το network σου. Βάζεις τα απαραίτητα infos που σου ζητάει (Network name, description, tags, URL κλπ) και μετά αρχίζεις το personalizing. Διαλέγεις theme (προτίμησα το Times), το οποίο μπορείς να το κάνεις περαιτέρω ρυθμίσεις αλλά και να βάλεις δικό σου css layout!

Αφού λοιπόν πατήσεις και το τελευταίο ok, δημιουργείται το network σου σε subdomain (κλασσικά) της μορφής yourname.ning.com. Το custom domain (σκεφτόμουν να βάλω το network σαν subdomain του apas.gr) κοστίζει 4.95$ per month -απλά σαν Pro υπηρεσία, όχι για να αγοράσει κανείς το domain-, πράγμα που δεν μου άρεσε και το θεώρησα ίσως και το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Υπάρχουν επίσης και άλλα Pro features όπως full control των Google Ads, περισσότερο bandwith και storage και αφαίρεσει των Ning promotion links. Φυσικά όλα κοστίζουν πάνω από 5$ per month, πράγμα που όπως είπα το καθιστούν το μεγαλύτερο αρνητικό της υπηρεσίας.

Τέλος, το Ning διαθέτει και διάφορα apps (τύπου Facebook) ώστε να μπορεί κανείς να εμπλουτίσει το profile του και να μην μένει “ξερό”. Υποστηρίζει επίσης community photo gallery (δεν έχει το κάθε μέλος ξεχωριστό gallery αλλά το whole community μία), community video gallery, blogs για τον κάθε χρήστη, events και groups και Notes (ένα είδος ανακοινώσεων μόνο από τον admin όμως).

Γενικά πάντως προτείνω το Ning ανεπιφύλακτα. Είναι από τις πιο ωραίες Web 2.0 υπηρεσίες που έχω δει. Το δικό σου social network σε λιγότερο από 5 λεπτά. Wow δηλαδή!

Comments

  1. Μπράβο. Πολύ καλή ιδέα και ελκυστική.

    Σκέφτομαι να ακολουθήσω μία παρόμοια εκδοχή για το δικό μου σχολείο. Δηλαδή όσο μπορώ, τα πρωτάκια δεν έχουν γνώμες στο γυμνάσιο. αργκκκ.

  2. Εμείς σκεφτόμαστε τώρα και για όλη την πρώτη λυκείου -όχι μόνο για το τμήμα μας.
    Μεγάλο αρνητικό πάντως η paid domain φάση.. :-( Α, ρε και ήθελα ένα custom. Χεχε.

  3. Ναι, μίλησα με το παιδί. Βέβαια το δικό μας (της τάξης) δεν το φτιάξαμε με την προοπτική του social network, αλλά απλά σαν ένα site ώστε να βάζουμε καθήκοντα κλπ. Δεν έχουμε σαν προοπτική τίποτα περισσότερο -τουλάχιστον προς το παρών.

    Το ma8itis.gr είναι ένα network για μαθητές (όπως το forum ischool.gr στημένο πάνω στο Ning. Το βλέπω λίγο δύσκολο να γίνει ένα μεγάλο network και μετά με groups να βγαίνουν τα κάθε σχολεία και μετά κάθε τάξη άλλο group κλπ. :-/

Comments are closed.