Review: Πρώτες σκέψεις για το Google Docs

August 21st, 2008

Πιάστηκα με τις ώρες να “ξεσκαρτάρω” τους δύο σκληρούς μου (κυρίως βέβαια τον εξωτερικό γιατί εκεί κρατάω σχεδόν τα πάντα) για να δω ποιά αρχεία θα μεταφέρω στο Cloud. Η ιδέα αυτή (καλύτερα να πω inspiration) μου ήρθε από τον Paul Stamatiou.

Να πω εδώ ότι είμαι από τους πιο geek μαθητές της Ελλάδας, καθώς στέλνω τα καθήκοντα των Αγγλικών στον καθηγητή μου μέσω mail σε pdf και αυτός τα στέλνει πίσω ξανά διορθωμένα και τα συζητάμε μετά στο μάθημα τα εκάστοτε λάθη. Για αυτόν τον λόγο αποφάσισα (κυρίως για αυτόν) να μεταφερθώ και εγώ στο Google Docs. Έτσι λοιπόν θα μου είναι πιο εύκολο για μένα το sharing αυτών των αρχείων. Ο αντίστοιχος word processor του είναι απλός και εύχρηστος και το κυριότερο με ένα κλικ θα τα στέλνω σαν mail attachment. Ακόμη υπάρχει και η δυνατότητα autosave, που είναι πολύ σημαντική για μένα επειδή ξεχνάω να κάνω manual save και μια φορά λόγω διακοπής ρεύματος έχασα 3 σελίδες ασκήσεων.

Ακόμα ένα killer-feature του Google Docs είναι η υποστήριξη του Google Gears, με το οποίο το GDocs μετατρέπεται και σε desktop-based office suite, πράγμα πάρα πολύ χρήσιμο. (Είχα δοκιμάσει το Google Reader με Gears και είταν πολύ ωραίο που χωρίς internet διάβαζα όλα τα feeds μου. Φαντάζομαι τώρα όταν θα τύχει να το χρησιμοποιήσω με το Google Docs ότι θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό.)

Το μόνο πράγμα που δεν μου άρεσε είναι η μη ύπαρξη multi-file uploader. Βέβαια σου δίνει τη δυνατότητα να εισάγεις κάτι μέσα από ένα URL οπότε ψάχνω μήπως κάποια file storage υπηρεσία έχει multi-file uploader και υπάρχει η δυνατότητα να τα βάλω σε έναν “φάκελο” ώστε μετά να πάρω το URL του φακέλου. Ακόμη ένα μείον είναι και τα χαζά restrictions στα files που ανεβάζεις. Π.χ. .doc, .rtf, .odt, .sxw και .htm αρχεία μέχρι 500kb ή .pdf μέχρι 1mb.

Σειρά μετά το Google Docs έχει το Anywhere.fm, μια υπηρεσία στην οποία ανεβάζεις όλη τη μουσική σου συλλογή και να μπορείς να την stream-άρεις από παντού.