How To: Make Ubuntu Desktop & Panels look like Mac OSX

August 25th, 2008

Όσοι χρησιμοποιείτε Ubuntu νομίζω θα σας αρέσει αυτό το post. Λοιπόν, όλοι λέμε ότι οι Mac έχουν το καλύτερο design και style. Γιατί να μην το φέρουμε αυτό το style και στο Ubuntu μας με μερικά “tweaks”, κρατώντας βέβαια το Gnome theme που χρησιμοποιούμε και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε διάφορα άλλα προγράμματα ή extra themes.

Πρώτα απ’ όλα ξέρουμε ότι τα Ubuntu χρησιμοποιούν δύο panels (έναν πάνω και έναν κάτω). Ο πάνω λειτουργεί από default σαν quick launcher που βάζουμε προγραμμάτα αντί να τρέχουμε στα Applications και ο κάτω πάλι από default σαν window list, δηλαδή μας εμφανίζει τα ανοιχτά παράθυρα αλλά και τα υπόλοιπα desktops που έχουμε.

Το μόνο που θα κάνουμε είναι να αλλάξουμε λίγο το layout των δύο αυτών panels ώστε ο κάτω να γίνει σαν dockbar και να βάζουμε όλα τα προγραμμάτά μας (δηλαδή όσα θέλουμε) αλλά και να δείχνει τα ανοιχτά παράθυρα χωρίς να αλλάζουν οι διαστάσεις του. Ο πάνω panel θα χρησιμοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο με το να έχει κάποια applets και την Notification area.

Το desktop μου με βάση το How To
Το desktop μου με βάση το How To - Δείτε το και σαν τελικό αποτέλεσμα - Κλικ για να το δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Με βάση λοιπόν το desktop μου στη φωτογραφία νομίζω καταλάβατε τη ενοούσα στη προηγούμενη παράγραφο για τα panels.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με το πρώτο panel. Κάντε remove (δεξί κλικ>Remove from Panel) όλες τις εφαρμογές και apps που έχετε βάλει και αφήστε μόνο τη notification area μαζί με την ώρα, τον ήχο και το κουμπάκι του shutdown. Από το κάτω panel βγάλτε το Desktop Switcher και βάλτε το (δεξί κλικ>Add to Panel) στον πάνω panel ακριβώς δίπλα (δεξί κλικ>Move) από το βασικό μενού Applications, Places, System. Mετά κλειδώστε το (δεξί κλικ>Lock to Panel) ώστε να μην κουνηθεί καταλάθoς. Δίπλα από το Desktop Switcher βάλτε το Keyboard Indicator και ακριβώς από δίπλα βάλτε το System Monitor. Ρυθμίστε το (δεξί κλικ>Preferences) να δείχνει μόνο Processor, Memory, Network και System Load. Δίπλα από το System Monitor βάλτε το Netspeed applet (εάν δεν το έχετε κατεβάστε το από τα repos: sudo apt-get install netspeed). Όλα αυτά κάντε τα πάντα Lock to Panel για να μην αλλάζουν θέσεις καταλάθος. Εάν είστε ένας user και δεν μοιράζεστε το PC σας με κάποιον άλλο user τότε βγάλτε το User Switcher applet (είναι αυτό δίπλα από τον πορτοκαλί μεγεθυντικό φακό). Τώρα, δίπλα από τον Finder (ο φακός που λέγαμε) βάλτε το Network Monitor και δίπλα από αυτό το Force Quit applet. Με το τελευταίο κλείνετε ακαριαία κάποια εφαρμογή που κολάει. Μετά από όλα αυτά τα add/remove/move/locks στα apps κάντε δεξί κλικ σε μια ελεύθερη επιφάνεια του panel και πηγαίντε στο Properties. Εκεί στο Βackground tab επιλέξτε Solid Color, σαν χρώμα το άσπρο και από κάτω το Style σύρτε το λίγο μετά από το Transparent και λίγο πριν από το Opaque ώστε να είναι διαφανείς.

Μετά από όλα αυτά ώρα να πάμε στο κάτω panel. Εδώ εγώ θα σας πω λίγα πράματα, καθώς εσείς θα αποφασίσετε τι προγραμμάτα θέλετε στο κάτω panel που θα γίνει σαν dock. Όμως πρωτού βάλετε τα δικά σας προγράμματα βάλτε στο κάτω panel το Show Desktop από τα applets, και δίπλα από αυτό το Lock Screen. Δίπλα από αυτό βάλτε όλα τα προγράμματά σας. Tip: μπορείτε να βάλετε και σαν συντόμευση τον /home folder κάνωντας δεξί κλικ>Add to Panel και γράφωντας στο command “nautilus –no-desktop –browser %U” χωρίς τα εισαγωγικά φυσικά, το terminal κάνωντας την ίδια διαδικασία αλλά γράφωντας στο command “gnome-terminal”, το root terminal εάν είστε πιο έμπειρος χρήστης γράφωντας “gksu /usr/bin/x-terminal-emulator” στο command. Μην ξεχάσετε να βάλετε και το name και αν θέλετε και το description. Τέρμα δεξιά βάλτε και το Trash κάνοντας δεξί κλικ>Add to Panel και επιλέξτε το Trash. Μπορείτε να βάλετε και προγράμματα από το βασικό menu (Applications, Places, System) απλά κάνωντας Send to Panel στην εκάστοτε εφαρμογή. Αυτή θα πάει στο πάνω panel αλλά μπορείτε να την μεταφέρετε μετά στο κάτω. Π.χ., εγώ έτσι έχω βάλει τα Network Workgroups, Connect to a Server…, Network Tools, Network Configure, Calculator, το Open Office New Word Document (αν και θα το βγάλω λόγω του Google Docs), το File Manager και το Synaptics. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι ο Window List. Δεν θα βάλουμε το κλασσικό list που βγάζει όλα τα ανοιχτά παράθυρα στο panel αλλά το Window Selector, το οποίο είναι μόνο ένα εικονίδιο που αν το πατήσουμε μας βγάζει τα ανοιχτά παράθυρα σαν drop-down menu (σε εμάς αφού είναι στο κάτω panel θα τα βγάζει προς τα πάνω). Είναι θέμα συνήθειας, καθώς εγώ δεν το χρησιμοποιώ καθόλου (μόνο “σε ώρα ανάγκης”) καθώς αλλάζω τα παράθυρα μόνο με alt+tab, super(windows logo)+q, super+tab (τα δύο τελευταία γίνονται μέσω του Compiz Fusion).

Αφού βάλατε όλα τα απαιτούμε προγράμματα και ότι άλλο χρειάζεστε τώρα σειρά έχει η αλλαγή layout του panel. Κάντε δεξί κλικ σε ένα ελεύθερο σημείο και πατήστε το Properties. Στο General tab, αλλάξτε το size στο 32 ή 35 εάν έχετε μεγάλη ανάλυση οθόνης, ξετσεκάρετε το Expand ώστε το panel να γίνει ακριβώς σαν dock και να μην καταλαμβάνει όλη την κάτω πλευρά. Μετά σύρτε το προς το κέντρο όπου θα κεντραριστεί μόνο του. Αν θέλετε τσεκάρετε το Autohide. Στο Background tab κάντε ότι και στο πάνω panel για το opacity.

Tώρα μπορείτε να θαυμάσετε το Mac-like desktop σας που παραμένει πιστό στα Gnome και Ubuntu traditions (lol). Εάν έχετε κάποια απορία, ερώτηση, remark, επισήμανση ή απλά θέλετε να πείτε τη γνώμη σας feel free to comment below ή/και να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Comments

  1. Κοίτα τα έχω παράλληλα με τα windows αλλά δεν είμαι έμπειρος.δεν έχω πολλές γνώσεις πέρα των βασικών.
    είναι η φάση που κάθε φορά που σκέφτομαι να χωθώ περισσότερο στον κόσμο των linux καταλήγω σε κάτι άσχετο αλλά πάντα επίκαιρο..”μήπως να πάρω ένα mac?” : )

  2. ε, άντε τι περιμένεις? Χώσου να γουστάρεις!! :P Εγώ για λίγο καιρό έτρεχα μόνο από live-cd για να δω ακριβώς τι παίζει. Εάν θες πες μου να σου πω και κάποια βιβλία για Linux και Ubuntu (σε .pdf) που είναι πολύ καλά.

  3. ευχαριστώ πολύ : )
    το καλό είναι ότι τα περισσότερα τα βρίσκει κάποιος στο Internet επεξηγημένα..

    έχω 2 φίλους που είναι απείρως πωρωμένοι με το ‘άθλημα’ αλλά γιατί όχι.. αν έχω κάτι να ρωτήσω,δεν θα διστασω

  4. Πριν λίγο καιρό είχα προσπαθήσει να κάνω το Ubuntu να μοιάζει στα Mac αλλά επειδή όλες οι dock που προσπαθούσα να χρησιμοποιούσω ζητούσαν Compiz Fusion (το οποίο δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω) το παράτησα.

    Ευτυχώς έγραψες αυτό με την αλλάγη στο panel κι έτσι επιτέλους απόκτησα -κάτι σαν- dock.

Comments are closed.